Извънредно решение взе правителството на латиноамериканска страна.Перу обяви извънредно положение

...
Извънредно решение взе правителството на латиноамериканска страна.Перу обяви извънредно положение
Коментари Харесай

Перу обяви извънредно положение

Извънредно решение взе държавното управление на латиноамериканска страна.

Перу разгласи изключително състояние в областта на опазването на здравето в множеството си провинции поради повишаване на случаите на тресчица денга, както и на фона на по-високите от естественото температури, породени от естествения феномен Ел Ниньо, съобщи Асошиейтед прес, представена от Българска телеграфна агенция.

Според здравното министерство на страната броят на случаите на денга, регистрирани през първите седем седмици на тази година, е двойно по-висок в съпоставяне със същия интервал през 2023 година. Общият брой на случаите е повече от 31 000.

" Това е сериозен проблем ", съобщи предходната седмица министърът на опазването на здравето на страната Сесар Васкес.

Извънредното състояние ще разреши на държавното управление по-бързо да трансферира финансови средства и медицински личен състав към засегнатите райони. То ще бъде въведено в 20 от 24-те провинции на страната, в това число в районите към столицата Лима.

Епидемия от тресчица денга предходната година съществено натовари публичната здравна система на Перу, защото хиляди хора потърсиха помощ в незабавните отделения.

Болестта се популяризира от комарите от типа Aedes Aegypti, които се развъждат в горещи и влажни условия.

Въпреки че множеството случаи на болестта от тресчица денга минават с леки признаци, заболяването може да аргументи и мощни главоболия, висока температура и мускулни болки.

Миналата година в следствие от зараза от тресчица денга в Перу починаха 18 души, а през първите два месеца на тази година борбата с вируса са изгубили 32 перуанци.

През декември Световната здравна организация сподели, че епидемията от денга в Перу през 2023 година е била обвързвана с преваляванията и високите температури на въздуха тогава, които са способствали за разрастването на популациите от комари, изключително в северната част на страната.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР