Извънредно положение и гвардия по улиците в Минеаполис в САЩ

...
Извънредно положение и гвардия по улиците в Минеаполис в САЩ
Коментари Харесай

Извънредно положение и гвардия в Минеаполис

Извънредно състояние и армия по улиците в Минеаполис в Съединени американски щати поради ескалиращите вълнения. Трети ден в глада има протести поради гибелта на невъоръжен негър мъж по време на арест – 46-годишния Джордж Флойд. Във втората нощ на митингите даже беше запалено полицейското ръководство в Минеаполис. На другия ден пък, до момента в който отразяват митингите онлайн, бяха задържани публицисти от „ Си Ен Ен “. (CNN). По-късно те бяха освободени, а губернаторът на града Тим Уолз се извини на медията, заяви бТВ.

Снощи пък стачкуващи нападнаха централата на малкия екран CNN в Атланта. Един човек се опита да разбие със скейтборд прозорци на постройката. Замазано с багра бе логото на малкия екран. Полицейското наличие бе засилено.

Протестът в Атланта стартира и продължи спокойно няколко часа, само че в един миг част от стачкуващите започнаха да вилнеят, да чупят полицейски коли, една бе запалена. Ранени са трима служители на реда, има доста арестувани, заяви представител на полицията.

Кметицата на Атланта Кейша Ланс Ботъмс (демократ) на прочувствена прескоференция упрекна протестиращите, че с дейностите си позорят името и на Флойд и на родения в града герой за правата на черкожите Мартин Лутър Кинг.

Протести против полицейското принуждение поради гибелта на Флойд с изключение на в Минесота и Атланта през вчерашния ден имаше и в други американски градове – Денвър, Уиндърмиър в щата Флорида и в Ню Йорк. Междувременно американският президент Доналд Тръмп сподели, че е разговарял със фамилията и е изразил съболезнования околните на Джордж Флойд.

Тръмп сподели, че схваща за какво случилото е породило митинги в цялата страна против полицейската свирепост против афроамериканците, само че добави, че не трябва те да продължат да прерастват в необуздана безредица и безпорядък.

„ Не би трябвало да се разрешава мародерите да заглушават гласовете на толкоз доста мирни протестиращи. Разбирам оскърблението, разбирам болката “, сподели американският президент на събитие в Белия дом.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР