Извънредни проверки на Българската агенция по безопасност на храните текат

...
Извънредни проверки на Българската агенция по безопасност на храните текат
Коментари Харесай

Експерт от БАБХ: Всички храни в търговската мрежа са безопасни

Извънредни инспекции на Българската организация по сигурност на храните текат в цялата страна

Извънредни инспекции на Българската организация по сигурност на храните /БАБХ/ текат в цялата страна. Те са по отношение на идните празници - Великден и Гергьовден, както и поради пандемията от ковид. Под строго наблюдаване са комерсиалните обекти, складовата мрежа и индустриалните предприятия.

От началото на рецесията БАБХ прави засилени инспекции върху търговията с храни. Разработени са и инструкции към бизнес операторите, с които те да ползват ограниченията на Националния действен щаб. „ При 4 000 инспекции са установени несъответствия, по които са издадени 149 наставления и са формирани 30 акта ", осведоми Кремена Стоева от дирекция „ Контрол по храните " в БАБХ.

В някои хранителни вериги са открити артикули с изминал период на валидност, сподели Стоева. „ Това са храни от скотски и неживотински генезис, предлагани в комерсиалната мрежа. Общото им количество е 586 кг. Всички те са ориентирани за заличаване ", добави тя.

БАБХ управлява вноса на пресни плодове и зеленчуци. Под наблюдението на специалистите са агнешкото месо и яйцата. „ Установени са над 20 тона плодове и зеленчуци с съществуване на пестициди, които са ориентирани за заличаване ", добави още Стоева.

Експертът от дирекция „ Контрол по храните " в БАБХ уточни, че потребителите могат да бъдат спокойни, че всички храни в комерсиалната мрежа са безвредни. „ В тази връзка са засилените инспекции на обичайните храни, идващи от трети страни или от вътреобщностната търговия. Взимат се проби от всички, влизащи в страната яйца. Към момента няма открити несъответствия по повод съществуване на яйца със салмонела или агнешко месо с отклонения ", успокои Кремена Стоева.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР