Извънредната видеоконференция на всички държави членки на УЕФА по повод

...
Извънредната видеоконференция на всички държави членки на УЕФА по повод
Коментари Харесай

УЕФА реши -Евро 2020 се отлага за 2021-а. Финал на Шампионската лига ще е на 27 юни тази година

Извънредната видеоконференция на всички страни членки на УЕФА във връзка тревожната обстановка с разпространяването на COVID-19 на територията на континента докара до невиждани решения, подкрепени от всички 55 федерации и Изпълнителния комитет на европейската централа.

Най-важната смяна, обвързвана с футболния календар, е изместването на Евро 2020 с една година. Вместо да е през актуалното лято, шампионата ще се организира сред 11 юни и 11 юли 2021 година, като форматът и градовете домакини на конкуренцията ще бъдат непокътнати. Всички страни-членки са се обединили към предлагането на УЕФА локалните и интернационалните клубни шампионати да завършат до края на месец юни т.г., като за задачата експертна група работи по голям брой сюжети според от датите на възобновяване на шампионатите на континента.

Оптимистичният сюжет, признат от водачите на европейския футбол, е локалните шампионати да приключат до 28 юни (изключение вършат страните с най-ниско класиране в ранглистата на УЕФА, които би трябвало да излъчат класиране до 21 юни), финалът на Шампионската лига по прелиминарен проект е преместен за 27 юни, а представителите на турската федерация потвърдиха готовността на Истанбул да бъде хазаин на събитието, финалът в Лига Европа е плануван за 24 юни в Гданск.

„ Изключително съм впечатлен от реакцията на всички страни-членки, както и на останалите ни сътрудници от FIFA, Е СА, EL и FIFPro. Доказахме, че задачата на футбола е с по-висока стойност от възможните доходи и облаги - и точно по тази причина Евро 2020 пред празни трибуни не съществуваше като план. В този сложен миг УЕФА и всички федерации подчертаха, че дружно сме по-силни. Това решение никога не е властническо, а е плод на взаимната работа на всички страни “, разяснява президентът Александър Чеферин, представен от Агенция „ Фокус “.

Той увери, че УЕФА ще съумее да компенсира загубите, които федерациите биха записали от пренас-рочването на Евро 2020, а стратегиите „ Хеттрик 5 “ и „ Хеттрик 6 “ ще продължат да се организират без смяна. Програмата на календара ще докара до отсрочване на европейското състезание за дами идното лято, както и на европейското за младежи до 21 години и финалната четворка в Лигата на нациите.

От българска страна вота си за препоръчаните от УЕФА промени дадоха краткотрайният президент на БфС Михаил Касабов и изпълнителният шеф Борислав Попов.

„ Ръководството на Българския футболен съюз държи да изкаже голямата си благодарност към европейската централа за навременната реакция и подсигурява, че ще осведоми спортната общност за последващите стъпки в адаптирането на календара в българския футбол според от развиването на ситуацията и решенията на държавните управляващи “, написаха от БФС в уеб страницата си.

Другите решения от изключителната видеоконференция на всички страни членки на УЕФА са финалната фаза в Лигата на нациите да се организира на 2-6 юни 2021, за интервала 9-26 юни е планувано европейското състезание за младежи до 21 година, а през юни 2021 би трябвало да се организира и дебютното издание на Световната клубна купа на ФИФА.

Всички страни към този момент са осведомени с настояването на УЕФА и би трябвало да го обсъдят с клубовете във допустимо най-кратък период, с цел да бъде направена стратегия за привършване на сегашния сезон до края на юни. Разбира се, с цел да се случи всичко това, едно изискване е най-важно - рецесията с ковид би трябвало да бъде преодоляна.

 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР