Извънреден кризисен междуведомствен щаб, който да реши проблема с доставките

...
Извънреден кризисен междуведомствен щаб, който да реши проблема с доставките
Коментари Харесай

С поглед към Газпром кризисен щаб решава хаоса и разрухата“ в енергетиката

Извънреден спешен междуведомствен щаб , който да реши казуса с доставките на газ и да реши от кое място страната ни може да добива най-евтино синьо гориво, основава новоназначеното служебно държавно управление .

Това разгласи на изключителна конференция в Министерски съвет служебният министър председател Гълъб Донев . Издадена е заповед за основаване на междуведомствен спешен щаб за енергетиката. Задачата му, по думите на премиера Гълъб Донев, е да " реши хаоса и разрухата в бранша ", да предложи решения за сигурност на доставките и сигурност на цените на газа . Също по този начин да предложи механизми за надзор и смъкване на цените на горивата, както и на цената на електрическата енергия.

Щабът ще се управлява то вицепремиера по икономическите политики и министър на енергетиката Росен Христов , като в него ще влизат и представители на КЕВР, на работодателските и синдикалните организации, на ДАНС и други министерства, уточни още Донев. А що се касае до контрола - той ще бъде реализиран персонално от министър-председателя, като почивен ден не се планува - щяло да се работи седем дни в седмицата.
 Иван Иванов: Енергетиката изпитва изключителни компликации
Иван Иванов: Енергетиката изпитва изключителни компликации

Булгаргаз и държавното управление закъсняха с търсенето на решение за обезпечаване на газ

Служебният министър на енергетиката Росен Христов разяснява количествата полутечен природен газ, контрактуван, както . " Прословутите контрактувани 7 танкера с полутечен природен газ са на равнище оферта - доставка на 3 танкера през тази година и алтернатива за доставка за идната на останалите. В допълнение не това не са подсигурени слотове за доставка на тези танкери, като следва да бъдат открити такива, като цената доста ще се увеличи ", сподели Росен Христов.

" Ситуацията с доставките на газ е сериозна, да не кажа сериозна . Имаме дефицит на контрактуваните количества до края на годината. Имаме контрактувани доставки до края на септември. "

2/3 от контрактуваните , който бе обявен като 4 пъти по-евтин пък все още е на цена в пъти над контрактуваната.

Сериозна финансова рецесия имало и в " Булгаргаз " . Това не разрешава на компанията да се разплати даже и за към този момент контрактуваните количества . " Затова и в министерството сме минали на в действителност 24-часов режим на работа, мобилизирали сме всички запаси, с цел да решим този проблем ", добави енергийният министър.

Готви се и търг за доставка на полутечен природен газ, който да задоволи потреблението през зимата, както и варианти за финансиране на " Булгаргаз ", търсят се и варианти за намиране на по-евтини първични материали, очерта като цели Христов.
 Начев: Голяма доза доверчивост е нужна, с цел да чакаме на ниска цена съветски газ
Начев: Голяма доза доверчивост е нужна, с цел да чакаме на ниска цена съветски газ

Друг е въпросът дали ще има обезщетения на битовите консуматори, употребяващи естествен газ

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР