Изучаването на механизмите на туморния процес и взаимодействието на туморните

...
Изучаването на механизмите на туморния процес и взаимодействието на туморните
Коментари Харесай

3D биопринтирането - революционна технология за проучване на рака

Изучаването на механизмите на туморния развой и взаимоотношението на туморните кафези посред им, както и отговорът към противораковите медикаменти, вълнуват учените от десетилетия.
Прочетете още
3D моделите за биопринтиране на раковите кафези отвън организма са пробни платформи, в които държанието на злокачествените кафези се приближава в забележителна степен до взаимодейсвтието на клетките в самия израстък в тялото. 

В света има основани сполучливи модели на 3D биопринтиране на разнообразни карциноми, само че липсва подобен за дебелото черво до 2021 год., когато се появява обява по тематиката от български екип. 

Д-р Диана Моландър, под управлението на проф. доктор Виктория Сарафян, дмн и гл. ас. Йордан Сбирков, дб от Катедрата по Медицинска биология на МУ-Пловдив си слага амбициозната цел да създаде  и охарактеризира 3D модел на рак на дебелото черво отвън организма. Това е първият автентичен 3D биопринтиран модел за рака на дебелото черво и представява важен теоретичен принос с приложение в практиката за проучване на туморогенезата,туморната микросреда, диагностиката и лекуването на колоректалния карцином.

Тримата учени, пионери в основания модел на този тип рак, смятат, че това е пътят за точно проучване на резултата на медикаменти против тумора, което е и основа за така наречен персонализирана терапия. 

Резултатите от техните проучвания са оповестени в редица научни стаии и са показани на голям брой научни конгреси.

Премина сполучливо и отбраната на дисертационния труд на доктор Диана Моландър за придобиване на просветителната и научна степен " лекар ". Научно жури с ръководител проф. доктор Мариана Мурджева и уважавани членове на научната общественост в страната като имунолозите проф. Христо Тасков и проф. Доброслав Кюрчкиев и молекулярните биолози проф. Красимира Тодорова и проф. Спаска Станилова даде позитивна оценка на създадената дисертация. 

Екипът продължава работата си в региона на 3D биопринтирането на други тъкани и органи за потребностите на трансплантацията и регенеративна медицина.

Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР