Изцяло нов Закон за храните трябва да внесе ред и

...
Изцяло нов Закон за храните трябва да внесе ред и
Коментари Харесай

Забраняват рекламата на ГМО-храни, въвеждат контрол за доставките


Изцяло нов Закон за храните би трябвало да внесе ред и надзор върху търговията с храни и хранителни артикули. Текстовете влизат на второ четене в пленарна зала през днешния ден. Вносител на законопроекта е Министерски съвет. Той бе утвърден на първо четене в края на 2017 година, припомня БГНЕС.

В текстовете е планувано основаването на обществен народен указател на всички обекти за произвеждане, преправка и дистрибуция на храни, който БАБХ ще поддържа на интернет страницата си. Същият указател ще има и за бутилираните минерални и изворни води.

Информацията за храните на етикета им ще бъде наложително на български език и няма да се позволява в допълнение облепване на етикетиран артикул с информация, друга от първичната.

Със закона се вкарва експлицитна възбрана за реклама на генетично модифицирани храни и на храни, неразрешени за приложимост от деца. Забранява се още рекламирането на храни и питиета, съдържащи съставки и субстанции с хранителен или физиологичен резултат като мазнини, трансмастни киселини, сол и захар, които не дават отговор на условията за здравословно хранене.

За първи път се регламентират условията за търговия с храни от разстояние. Въвежда се регистрация на транспортните средства за превозване на храни от скотски генезис, както и такива от неживотински генезис като брашно, самун, хлебни и сладкарски произведения.

Предвидено е и основаването на Национален съвет по храните като непрекъснат съвещателен орган, координиращ държавната политика в бранш „ Храни”. Депутатите ще обсъдят и повишение на размера на глобите, налагани за нарушавания на закона.

До 6 000 лева санкция ще се постанова на притежателите на магазини, в случай че не пуснат надзорен орган на територията на обекта за инспекция.

При неспазване на хигиеничните условия в обекти на производители, преработватели и търговци на храни наказването ще е до 4 000 лева

Normal021falsefalsefalseBGX-NONEX-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name: " Нормална таблица " ; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-priority:99; mso-style-parent: " " ; mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt; mso-para-margin-top:0cm; mso-para-margin-right:0cm; mso-para-margin-bottom:10.0pt; mso-para-margin-left:0cm; line-height:115%; mso-pagination:widow-orphan; font-size:11.0pt; font-family: " Calibri ", " sans-serif " ; mso-ascii-font-family:Calibri; mso-ascii-theme-font:minor-latin; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-bidi-font-family: " Times New Roman " ; mso-bidi-theme-font:minor-bidi; mso-fareast-language:EN-US;}
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР