Изцяло нов Закон за Българската народна банка ще замени сега

...
Изцяло нов Закон за Българската народна банка ще замени сега
Коментари Харесай

Излизаме от валутния борд от датата на членството ни в еврозоната

Изцяло нов Закон за Българската национална банка ще размени в този момент настоящия при влизането на България в еврозоната, планувано за 1 януари 2025 година Нормативният акт е оповестен за разискване в държавния Портал за публични съвещания.

Това съставлява основаването на правна рамка за изцяло друг режим на парична политика по отношение на паричния съвет, открит през 1997 година С оглед на това се предлага приемането на напълно нов Закон за Българска народна банка, се споделя в претекстовете към нормативния акт.

Сред нововъведенията са споразумяване статута на еврото като парична единица, установяване на дизайна на национална страна на разменните евромонети, стартиране и изваждане от обращение, подмяна, обмяна и възпроизвеждане на евробанкноти и евромонети.

Текстове плануват Българска народна банка да може да емитира евромонети в обращение (разменни), възпоменателни и колекционерски евромонети от благородни метали и мед. Тя ще дефинира дизайна на националната страна на разменните и възпоменателни евромонети, които емитира, както и дизайна, номиналната стойност и техническите характерности на колекционерските евромонети, които емитира.

Ново пълномощие е Българска народна банка да обезпечава и управлява печатането на евробанкноти и сеченето на разменни, възпоменателни и колекционерски евромонети в страната, както и опазването и съхраняването на непуснати в обращение евробанкноти и евромонети и опазването и унищожаването на негодни или извадени от обращение евробанкноти и евромонети.

В закона се планува категорично в какви типове активи и принадлежности могат да се влагат запасите на Българска народна банка. Спрямо настоящата рамка се предлага разширение на оценките за кредитно качество на някои принадлежности - вместо принадлежности, оценени с двете най-високи оценки на две интернационално приети организации за кредитен рейтинг, ще се одобряват принадлежности, оценени с трите най-високи оценки на две интернационално приети организации за кредитен рейтинг. Целта е да се разширят капиталовите благоприятни условия с прибавянето на принадлежности, които обезпечават опция за по-висока рентабилност при вдишване на малко по-висок кредитен риск, е записано в претекстовете към законопроекта.

С присъединението към валутния съюз България следва да внесе напълно каузи си в записания капитал на ЕЦБ. Досега страната е внесла 3.75% от записания капитал, а следва да заплати още -0.9832%, или 102.4 млн. евро, е посочено в претекстовете.

Не се трансформира структурата на централната банка. Управителят на Българска народна банка ще продължи да реализира цялостното управление, само че и ще взе участие в определянето на паричната политика на Европейския съюз. Запазва се обособяването на три съществени ръководства в банката - " Емисионно ", " Банково " и " Банков контрол ", като се регламентират техните функционалности.

Ново предложение в Закона за Българска народна банка е да се плануват условията, на които следва да дават отговор лицата, с цел да бъдат назначени за чиновници. В претекстовете се отбелязва, че не може да бъде чиновник на Българска народна банка лице, което е:

депутат или общински консултант,

заема управителна или контролна служба на национално ниво в политическа партия,

едноличен търговец,

безкрайно виновен съучастник в комерсиално сдружение,

шеф, търговски прокурист, търговски представител, пълномощник, търговски медиатор,

ликвидатор или синдик,

член на орган на ръководство или надзор на комерсиално сдружение или кооперация,

лице, което е в избрана връзка с поднадзорно лице.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР