Изцяло машинно гласуване след евровота и местния вот през тази

...
Изцяло машинно гласуване след евровота и местния вот през тази
Коментари Харесай

Окончателно: Изцяло машинно гласуване в България от 2020 година нататък

Изцяло машинно гласоподаване след евровота и локалния избор през тази есен т.е. от 2020 година - това реши на второ четене Народното събрание с корекция в Изборния кодекс.
Машинното гласоподаване се трансформира в поредна тематика на кавги, нападки и витиевати пояснения при множеството промени в Изборния кодекс, които се одобриха през днешния 14-ти февруари.
Основният конфликт беше ГЕРБ – Българска социалистическа партия, като той се концентрира върху това допустимо ли е в действителност да се извърши взетото преди часове решение на равнище " правна комисия " - да има минимум 3000 секции с машини за гласоподаване за евроизборите в края на май, 2019 година и минимум 6000 секции с машини за гласоподаване за идващия локален избор през есента на 2019 година. Иначе основата на решението на комисията беше да се вкара напълно машинно гласоподаване в България от 2020 година, като хартиени бюлетини се употребяват единствено в региони с под 300 гласоподаватели, в секциите в лечебни заведения, домове за остарели секции, кораби и секции отвън страната - нещо, което в последна сметка беше признато.
Първата съществена теза на Българска социалистическа партия беше следната – по какъв начин ще се одобри такова нещо, откакто до момента ЦИК се оправдаваше, че не може да обезпечи толкоз машини. Беше даден и образец с едно от експертните разисквания с ЦИК – желаеме да полетим в Космоса, само че не можем. Пламен Христов от " Воля " пък се усъмни, че машините щели да остареят и прикани да се мисли за електронно гласоподаване, до момента в който от ГЕРБ бяха безапелационни – машината е с една ролка, няма флашка, не може да се хакне. Христов обаче опонира – щом има тъчскрийн, устройството не е механично, такива са единствено пишещите машини, на които несъмнено работите вие.
Бившият стопански министър от кабинета " Орешарски " и народен представител от Българска социалистическа партия Драгомир Стойнев обаче зае позицията – би трябвало напълно машинно гласоподаване незабавно, с цел да няма невалидни бюлетини. Той не се усъмни, че може да има 3000 машини за евроизборите и 6000 за локалните избори, само че попита къде ще се разполагат, тъй като в най-малките обитаеми места ставали най-големите далавери. Георги Свиленски от Българска социалистическа партия пък попита по какъв начин на правна комисия по обяд влиза отчет от ЦИК за опция за 1000 машини, а се излиза с 3000 машини. Колегата им Таско Ерменков обаче самоуверено разгласи, че в случай че бъде признато да има машини за гласоподаване, ГЕРБ нямало да може да се възползват от ремонти като да има нормално болшинство при решение на изборни комисии, тъй като това значело болшинство на ръководещите без ограничавания, както и да няма касационно обжалване на решения на изборни комисии.
Не се мина и без модерната в последно време замяна на реплики какво е тирания, кой я ползва и така нататък Тук блесна Тома Биков, който попита по какъв начин при настоящия " властнически " режим има подобен опозиционер като Корнелия Нинова да споделя по какъв начин ще се фалшифицират избори, а не е имало подобен опозиционер по времето на Тодор Живков.
Интересен факт е, че ЦИК е задължена да одобри пътна карта за пробно електронно отдалечено гласоподаване до 31 март, 2020 година. А ръководителят на правната комисия и народен представител от ГЕРБ Данаил Кирилов похвали приложението за електронно гласоподаване на " Да, България ", с което беше определен техният претендент за общата евролиста на " Демократична България " - Стефан Тафров.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР