Източнк: Ако си мислите, че ви липсва дисциплина и се

...
Източнк: Ако си мислите, че ви липсва дисциплина и се
Коментари Харесай

Перфекционист ли сте по природа? Научете се да се щадите в работата!

Източнк:

Ако си мислите, че ви липсва дисциплинираност и се чувствате зле всякога, когато не съумеете да свършите всички планувани задания в офиса, помислете още веднъж. Оказва се, че една здравословна доза самосъстрадание в действителност ни оказва помощ да формираме потребни привички и ни подарява с повече здраве. Как да си сложим „ спирачки” и да понижим темпото, с цел да се погрижим за здравето си?

През последното десетилетие разнообразни психолози работят върху концепцията, че да изпитваме съчувствие, само че не към другите, а към себе си – т.е. да се щадим, да сме по-грижовни и деликатни към самите нас - е доста значимо за здравословното ни положение (и прочувствено, и физически). Изследване от 2017 година да вземем за пример, оповестено в Health Psychology Open, разкрива, че хората, които имат по-високи равнища на самосъстрадание, се оправят по-добре със напрежението в всекидневието си, без значение дали става дума за работния стрес, за проблеми с околните или даже за баналното попадане в запушване, когато бързаме за значима среща. Те преодоляват стресовите фактори по-бързо и за по-кратко задържат вниманието си върху тях. Това е значимо, тъй като хроничният стрес нанася непосредствено щета на здравето с физическите реакции като скокове на кръвното налягане и кръвната захар, както и с угнетяване на работата на имунната система. Но с изключение на всичко това, когато човек по-трудно преодолява напрежението, по-често употребява нездравословни краткосрочни механизми за справяне с напрежението като пушене, корист с алкохол и кофеин, а също и невъздържание с нездравословни храни.

Как да развием „ здравословен егоизъм”

Хората, които са грижовни по природа и постоянно подготвени да оказват помощ на останалите, постоянно изпитват компликации да се погрижат по същия метод за себе си. За да можете да давате на другите обаче, първо би трябвало да дадете на самите себе си, предизвестяват психолозите. Затова самосъстраданието не трябва да се преглежда като егоистично, мързеливо или безконтролно държание. Когато не изпитваме съчувствие към себе си, изпадаме в плен на възприятието за виновност, на самооценка и нездравословен перфекционизъм, които ни тласкат към депресивни положения, излагат ни на продължителен стрес и намаляват доста качеството ни на живот. Следните препоръки на психолозите са подобаващи за перфекционисти в работата и за хора, които нямат навика да слагат себе си преди всичко:

Свързани публикации.. Нездравословното хранене прави децата „ кисели ” и уплашени 0 Деница Банчевска: Желани или не, измененията в живота носят стрес и изискват смяна в фамилната система 0 Какво ни предизвиква стрес и до какво води той? 0

Важно е да осъзнаваме съществуването на негативни мисли, усеща и прекарвания в всекидневието си. Но без да съдим себе си поради тях и най-важното – да не задържаме вниманието си върху тях. Да не забравяме въпреки всичко, че всички сме несъвършени. И да не сме прекомерно строги към себе си, когато попадаме в клопката на човешките недостатъци. Покажете добрина към себе си, като се грижите за мозъка, тялото и духа си. Включете в всекидневието си действия, които ви носят наслада – четене на книги, слушане на музика, масаж или работа в градината (не е нужно да притежавате зеленчукова градина – даже и на балкона можете да отглеждате обичани растения). Укрепвайте връзките с хора, които са значими за вас. Контактите с тях и тяхната любов ще ви оказват помощ да осъзнаете какъв брой е значимо да погледнете към себе си със самосъстрадание!

Как да редуцираме напрежението на работа

Обърнете внимание кои са обстановките, които ви слагат под мощен стрес – писане на доклади или имейли, обмисляне или срещи с клиенти? Направете къса пауза директно преди осъществяването на сходна активност – пийте вода, раздвижете се, дишайте надълбоко, изпразнете съзнанието си за малко от всевъзможни мисли. Умът е кадърен да се презареди и да се освободи от всички отрицателни мисли, които затормозяват работата му. Само би трябвало да му дадете опция за това! Поставете своето благоденствие преди всичко в ежедневния си лист със задания. Някои леки промени могат да имат мощен положителен резултат – да вземем за пример да избягвате прекомерния банкет на кофеин, да си осигурите естествена светлина в работното помещение, да ограничите дразнещия звук, като употребявате слушалки и подобаващата музика. Не задържайте тревогата и напрежението в себе си – говорете с сътрудниците си за това по какъв начин се чувствате. Ако прикривате отрицателните си страсти, това неизбежно се отразява на държанието ви и би могло да даде неверно обръщение към другите. Откритата връзка е потребна за хората в един екип. Усетите ли, че тежестта на дилемите, които сте поели, е непостижима за вас, помолете за помощ. Поставянето на почивката като значим приоритет е от извънредно значение. Изследвания демонстрират, че достатъчният сън оказва помощ на човек да се усеща по-спокоен и понижава равнищата на напрежението.

Други техники и естествени средства за антистрес терапия

Рефлексотерапия – при нея се масажират избрани зони и точки за да се усъвършенства кръвоснабдяването и функционалностите на нервната система и да се реализира релаксация. Точката в средата на възглавничката на междинния пръст може да се масажира против отмалялост. Открива се елементарно, защото натискът върху нея е мъчителен. Масажирайте я с палеца на другата си ръка, когато се усещате отпаднали, тревожни, изпитвате безпокойствие от нещо идно. Много елементарен способ да възстановите равновесието си по време на значима среща.

Аурикулотерапия – масаж на ушната мида, където се намират биологично дейни точки, свързани с другите органи в тялото. Масажирайте двете уши по едно и също време, като затоплите авансово ръцете си. За да преодолеете умората, масажирайте меките сектори и хрущялите над тях за една-две минути. Тези зони дават отговор за мозъчната интензивност. Точката, която се намира във връхната част на ушната мида, въздейства на равнищата на напрежението. Когато сте напрегнат, може да я масажирате деликатно за към 1 минута.

Ароматерапия - есенциалните масла от лавандула, роза, лайка, жасмин, иланг-иланг и други оказват помощ при тревога, меланхолия, суматоха и стрес. Могат да се употребяват за разтривки на тялото, разтворени във ваната, в сауна и парна баня, като ароматизатори. Намерете ароматът, който ви въздейства най-силно.

Помощ с хомеопатия – за претрупания от работа и раздразнителен от многочислените си задължения човек, с проблеми със съня, който постоянно протяга ръка към кафе, алкохол, пикантни и бързи храни, е уместно хомеопатичното лекарство Нукс вомика D30. Може да се приема по 1 доза (10 глобули), 2 – 3 пъти на ден. Помага за контролиране на равнищата на напрежението, усъвършенства съня, понижава раздразнителността и безпокойството. Лекарите хомеопати го предлагат също при нараснала раздразнителност, когато вършим опити да спрем цигари, алкохол, кафе, медикаменти.
Източник: puls.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР