Източните Родопи са дом на два вида сухоземни костенурки -

...
Източните Родопи са дом на два вида сухоземни костенурки -
Коментари Харесай

Костенурки и рудодобив – възможното съжителство

Източните Родопи са дом на два типа сухоземни костенурки - Шипоопашата (Testudo hermanni Gmelin, 1789) и Шипобедрена (Testudo graeca Linnaeus, 1758). И двата типа костенурки са предпазени по силата на редица интернационалните и национални закони и конвенции. Считат се за световно застрашени от изгубване.

Числеността на костенурките понижава. Сред главните аргументи за това са разрушение на местообитанията, породено от интензификация на селското и горското стопанство, строителството, директно заличаване от автомобилния трафик и недобросъвестни лица.

През последните 10 години в региона на Крумовград се поставят грижи за костенурките и техните местообитания. Провеждат се проучвания и въз основа на тях се подхващат ограничения за възстановяване на живота им.

Причината? Разработването и употребата на рудник „ Ада тепе “ в община Крумовград от. Именно откриването на рудника и осъзнатата нужда от запазване на околната среда поставя началото на стратегия за отбрана и запазване на застрашените типове костенурки, която е разпозната и включена в лист за положителни практики на Европейската комисия.

Много преди началото на асимилиране на територията е направен проект за деяние за биологичното многообразие. По силата му се извършват съответни действия по преместване на всички костенурки от рисковите за тях места и освобождението им в безопасни; маркиране, следене и мониторинг на здравословното положение на всички костенурки населяващи околността; наблюдения и разбори на смяната на местообитанията и определяне на вероятни бъдещи тенденции; своевременна реакция при констатиране на закани и нередности, като бракониерство и други

Дейностите по проекта за деяние за биологичното многообразие се правят методично към този момент съвсем едно десетилетие и по едно и също време с опазването благоприятстват основаване на скъпа научна база данни за следените биологични типове.



Около територията на минния обект е построена защитна ограда, предотвратяваща попадане на костенурки в рискови за тях места. Извършва се поетапна биологична рекултивация на минния обект посредством засаждане на присъщи за региона растителни типове за подготовка на терените за назад заселване на костенурките след закриване на рудника.

Усилията за запазване и проучване на популациите, както и работата със чиновниците, подизпълнителите на и локалната общност оказва позитивен резултат върху двата типа костенурки и основава условия за по-задълбоченото им проучване и грижа.

Благодарение на грижата на сдружението за биоразнообразието, експертната работа, разяснителните мероприятия и ангажираността на популацията вероятното общуване на костенурки и рудодобив е действителност .

Повече за „ Вдъхновени от бизнеса “ можете да прочетете.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР