Източник: УМБАЛ Александровска Киселини, рефлукс, болки в стомаха, повръщане. Това

...
Източник: УМБАЛ Александровска Киселини, рефлукс, болки в стомаха, повръщане. Това
Коментари Харесай

Д-р Никола Станчев: Не прибягвайте до сода при киселини и гастрит

Източник: УМБАЛ " Александровска "

Киселини, рефлукс, болки в стомаха, повръщане. Това са част от признаците при инфектиране на стомашната лигавица, породено най-много поради погрешно хранене. Как да отличим изострен от продължителен гастрит и в кои случаи да потърсим лекарска помощ, разяснява доктор Никола Станчев от УМБАЛ "Александровска ".

Д-р Никола Станчев е експерт по вътрешни заболявания, гастроентерология и диетика. Работи в отделението по гастроентерология в Клиниката по пропедевтика на вътрешните заболявания. Преподавател е в Катедрата по пропедевтика на вътрешните заболявания към Медицински факултет на Медицинския университет в София.

- Д-р Станчев, какво съставлява гастритът?

Гастритът е инфектиране на стомашната мукоза. Като всеки инфекциозен развой, той може да бъде изострен и продължителен. Много от нас, най-малко няколко пъти в живота си, са прекарвали остри възпаления на стомашната лигавица с гадене, повръщане, дискомфорт под лъжичката, с киселина. Това са феномени, които нормално са свързани с някакви неточности в диетичния режим, прекомерна консумация на пикантни храни, на съсредоточен алкохол... Тези феномени манифестират много по-остро в първите часове, в края на втория ден нормално затихват и не водят по никакъв метод до окончателни промени по стомашната мукоза. Тоест стомахът оздравява изцяло.

Хроничният гастрит обаче е радикално друго положение. То се развива последователно и нормално може да се раздели на две съществени групи. Едната е тази при по-младите хора, която нормално е обвързвана с хиперацидитет, с ерозивни промени по стомашната мукоза - дребни ранични на равнището на лигавицата, които най-често са обвързани с банкет на някакви лекарства. Да не забравяме, че медикаментите, които нашите сътрудници от кардиологията необятно популяризират, свързани с аспирин, също могат да доведат до еразивни промени като непряк резултат. А също и всички лекарства, които се дават за ставни недоволства. Те нормално протичат с не чак такава трагична картина, само че могат да доведат и до леко изкървяване от мукозата, което пациентите да не усетят като същински кръвоизлив.

Другият вид хронични гастрити са всеобщо публикуваните при по-възрастните хора – атрофични гастрити. Тогава лигавицата на стомаха, наподобява, нагледно казано, на цигарена хартия. При това състояние тя е доста е деликатна, елементарно кървяща и ранима. На всичкото от горната страна, липсват й нейните защитни механизми, а точно образуването на солна киселина. Солно-киселата продукция е натурален механизъм на стомашната мукоза, която с течение на възрастта се забавя и затихва. Много пациенти, които идват при нас с язвени недоволства и споделят, че са имали язва на 20-30-годишна възраст, към 40 горе долу нещата при тях се успокояват, а на 60 нямат никакви киселини поради артрофията на стомашната мукоза.

- Споменахте за използването на медикаменти, тютюнопушене, алкохол... Ние консумираме и доста нездравословни храни в композиция с тях, кои други фактори са рискови за появяването на гастрита?

Всеки от нас се защищава от храни с повече Е-та (консерванти). Но ние не можем да ги избегнем изцяло, няма по какъв начин да се предпазим на 100%. Няма чак толкоз биологично неутрални храни, тъй като при всички положения ние сме обвързани в стопанската система и щем не щем, се храним с тях. Но напълно не е потвърдена чак толкоз огромната им заплаха по повод здравето на индивида. Преди да се пуснат на пазара, тези храни минават през многократни инспекции, оглеждани са отвред и дозите на токсичност, които са залегнали в тях, са в пъти по-ниски от рисковите, които действително могат да ни причинят някаква щета.

Естествено, би трябвало да отбягваме повече газираните питиета, пикантните храни не са за препоръчване, също мазните храни, които са водещи в нашата кухня. Не би трябвало да се предоверяваме на натуралните сокове, тъй като всеки от нас си дава сметка, че с цел да бъде в действителност естествен един сок, той би трябвало да е прясно изцеден. Всички останали съдържат нужната доза консерванти, с цел да могат да се поддържат. Можем да оставим едно кисело мляко в хладилника за 20 дни и нищо няма да му стане, а едновремешното млеко, което си припомням, на третия ден към този момент не ставаше за ястие. Ето образец за това по какъв начин консервантите навлизат в нашето всекидневие, даже и в месото. Такива са дейностите на промишлеността, с цел да може да запази продуктите и те да бъдат годни за продажба.

- Киселините и рефлуксът ли са първите признаци, които да ни накарат да потърсим лекарска помощ?

Съвсем ясно е, че у нас има огромна податливост на хората да се самолекуват. И то не заради финансови аргументи, а най-много поради боязън и терзание от ходенето при джипито, от липса на време. Те прибягват много постоянно до битово лекуване. Например една голяма част от популацията, което има киселини нощно време (хора, които са с гастрит или язва на дванадесетопръстника), са склонни да пият лъжичка сода по няколко пъти измежду нощ, в сравнение с да вървят на доктор. Но това напълно не облекчава нещата, тъй като тези хора са с нараснала киселинност на стомашната продукция, а единствено образува огромен газов мехур. Така ние заблуждаваме стомаха, че има огромен размер храна, който би трябвало да смели и той отреагира с доста количество солна киселина, с цел да може лъжливо да посрещне тази храна, която е поета. Затова този метод на самолечение със сода не е доста рационален. Друго нещо, което мога да кажа е, че българинът има огромен боязън от провеждането на гастроскопски проучвания, а тази методика не е толкоз стряскаща и не се употребява във всички случаи.

- А по кое време е наложителна?

Предприемаме я когато има индикации за нещо по-сериозно. Първо, пациентите не всеки път са съгласни с това проучване, второ, има възрастни хора, при които гастроскопията е сложна и рискова, по тази причина гледаме да им я спестим. Гастроскопията е способ, който е 98, съвсем 100-процентов, до момента в който рентгенът, за който всички упорстват като сурогат, е с към 60-65% меродавност на методиката. Всичко останало си остава в границите на грешката и може да се изпусне сериозен развой, единствено тъй като пациентът го е боязън да се подложи на тази 10-минутна операция.

- Как протича една гастритна рецесия и какви са затрудненията, в случай че човек не отиде на доктор?

В всеобщия случай тези неща минават и отпътуват, само че в един дребен % от случаите може да се изпусне нещо, да вземем за пример язва на дванадесетопръстника, която с течение на времето да стане едно хронично заболяване. Настъпва окончателно изменение в луковицата на дванадесетопръстника и има следващи деформации, като се предизвиква нарушаване на пасажа на храната през стомаха и дванадесетопръстника. И най-важното е да не се изпусне някое злокачествено заболяване. Ако приказваме в исторически проект, гастроскопът е фиктивен в Япония точно поради това, че там има доста повече случаи на рак на стомаха, в сравнение с в другите страни. В тази страната има наложителни гастроскопии, които не са направени просто по този начин. В България такова нещо няма и хората би трябвало да си имат едно на разум и да не се опасяват чак толкоз доста от това проучване.

- Дайте няколко съвета на хората, които имат гастрит. Как да се хранят?

Човек доста бързо схваща кои храни понася и кои храни не му харесват. И няма универсална хранителна формула, тъй като при всеки е самостоятелно. При някой язваджия едни храни по никакъв метод не му се отразяват, а при различен е тъкмо противоположното – свива го от минимални количества. Затова хранителният режим е от голяма важност. Например ние предлагаме на нашите пациенти

да се хранят постоянно, само че по малко. По опция 5-6 хранения

на ден, с цел да може непрекъснато да има нещо, което да окупира киселинността в стомаха и да пречи на „ самосмилането “ на лигавицата. Приемът на млечни артикули е подобаващ за тези хиперацидни положения, тъй като те копират течността. Не е уместно да се ядат огромни количества козунак, баница, тъй като те основават огромен размер храна в стомаха и го лъжат, че има доста неща за мелене. Но всеки пациент си е със своята стомашна конфигурация.

Свързани публикации.. Страдате от гастрит? Спазвайте хранителен режим! 0 Киселини - подценяван, а сериозен проблем 0 Остър и продължителен гастрит - прилики и разлики 0

- Много хора, които имат автоимунни болести, са и с гастрит. Как би трябвало да се хранят те?

Автоимунният гастрит при младежите се дължи на антитела против личната мукоза. Той си има своя метод на лекуване, само че няма по какъв начин с някакъв хранителен механизъм да потиснем автоимунния развой. Например в костния бульoн, който доста хора с автоимунни болести одобряват, има доста аминокиселинни останки като интриптопат, едни от най-силните провокатори на стомашната солно-кисела продукция. След като тези останки попаднат в стомаха, незабавно предизвикат химиорецепторите и солно-киселата продукция доста се повишава. Така че, бульoните не са най-хубавата реакция.

- Как се лекува гастритът?

Като цяло лекуването на стомашните болести не е толкоз скъпо и всеки средностатистически българин може да си го разреши. То е в две насоки – едната е към угнетяване на солно-киселата продукция с лекарства. Смята се, че с 1-2 хапчета се реализира 24-часово изцяло угнетяване на солно-киселата продукция, само че взимането им над месец и половина крие заплаха. Съвсем различен е въпросът за повода за гастритите и язвите. Това е едно бактериално носителство, за жал

прекомерно публикувано в България, чието лекуване става фамилно. В Европа се лекуват всички, които евентуално могат да си предадат пинг-понг зараза един на различен, до момента в който в България лечението е самостоятелна. Ние мислим, че като единствено един човек се лекува от фамилията, е по-евтино, само че след време наши близки заболяват и ни предават отново инфекцията. И тогава лекуването излиза скъпо, а препаратите тук и в чужбина са едни и същи.

Също по този начин, пробиотиците са една хубава поддръжка по време на антибиотичните курсове. Знаем, че в България всеки протяга ръка с лекост към антибиотика, само че по-добре е с него да се вземе някакъв размер от бактерии, които заместват тази чревна флора, най-много при по-възрастни и хора с подтиснат имунитет.
Източник: puls.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР