Източник на мощни радиосигнали от далечния космос задълбочава мистерията на

...
Източник на мощни радиосигнали от далечния космос задълбочава мистерията на
Коментари Харесай

Мистериозен източник в дълбокия космос генерира 1652 бързи радиоимпулса само за 47 дни

Източник на мощни радиосигнали от далечния космос задълбочава мистерията на бързите радиоимпулси.

Анализ на данни, събрани през 2019 година от FRB121102 – източник на бързи радиоимпулси – демонстрира, че единствено за 47 дни са били излъчени цели 1652 радиоимпула.

На процедура това е интензивният източник на бързи радиоимпулси, засичан досега. Освен това наблюденията дават задоволително данни, които да разрешат на учените да потърсят признаци на цикличност. Такива не са открити, което евентуално значи, че източникът не е въртящ се стилен обект (например магнетар).

Ето за какво експертите считат, че тези мощни бързи радиоимпулси са създадени от повече от един механизъм и ще измине много време, преди да разберем защо тъкмо става дума.

Бързите радио импулси съставляват едно от най-големите астрономически открития за последното десетилетие. Това са къси (траят милисекунди), само че мощни импулси сила, идващи от отдалечени елементи на Космоса. За краткотрайното си битие отделят сила, колкото 500 млн. слънца. Повечето бързи радиоимпулси са засечени единствено един път – това ги прави непредсказуеми и сложни за проучване.

Няколко обаче се повтарят, въпреки и множеството да го вършат безредно. FRB 20180916B да вземем за пример е едно от двете изключения от това предписание – при тези радиоимпулси има цикличност, което ги прави изключително подобаващи за проучването на тези мистериозни феномени.

Миналата година научихме повече и за първопричините за бързите радиоимпулси – тогава засякохме първия сходен сигнал, приближаващ от самия Млечен път. Той е бил изхвърлен от магнетар – тип неутронна звезда с извънредно мощно магнитно поле.

Това обаче не значи, че мистерията е разплетена изцяло. Все още не знаем да вземем за пример за какво някои бързи радиоимпулси се повтарят, а други – не, както и за какво периодичността на повтарянето се среща рядко.

Новото изследване е оповестено в Nature.

Източник: Science Alert

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР