Източник: dnevnik.bgОт влизането на България в т. нар. чакалня за

...
Източник: dnevnik.bgОт влизането на България в т. нар. чакалня за
Коментари Харесай

Дневник: От влизането на България в чакалнята за еврозоната курсът лев - евро няма да бъде фиксиран в закон

Източник: dnevnik.bg

От влизането на България в така наречен чакалня за еврозоната валутният курс на лв. към еврото няма към този момент да бъде закрепен в закон. Според промени, признати без нито едно изявление в Народното събрание тази заран, други страни ще могат да желаят смяна на курса от датата на присъединяване на България във финансовния механизъм ERM II, която се очака да бъде от края на април т.г.

Решение на Народното събрание от предходната седмица обаче планува, че финансовият министър и шефът на Българската национална банка (БНБ) ще могат да договарят за присъединение на България към еврозоната единствено при настоящия валутен курс на лв. към еврото в съответствие 1.95583 лева Ако не съумеят да договорят това, страната се отхвърля от еврото (за решението четете тук).

Точният текст, който бе признат без диспути с 91 гласа " за " и 36 - " срещу " през днешния ден, гласи: " Считано от датата на присъединяване на България в механизма на обменните курсове (Exchange Rate Mechanism ІІ), формалният курс на лв. към еврото е еднакъв на централния курс сред еврото и лв., контрактуван според параграф 2.3 от Резолюция на Европейския съвет за определяне на механизъм на обменните курсове през третия стадий на Икономическия и паричен съюз Амстердам, 16 юни 1997 година, и членове 1.1 и 17.1 от Споразумение от 16 март 2006 година сред Европейската централна банка и централните банки на страните членки отвън еврозоната за установяване на процедурите за работа на механизма на обменните курсове в третия стадий от икономическия и паричен съюз. "

Мотивът на вносителите, измежду които е и ръководителят на бюджетната комисия Менда Стоянова от ГЕРБ, е, че това е наложително условие за участието на България в ERM II. Промяната, която бе импортирана сред първо и второ четене в преходни и заключителни разпореждания на различен закон, без анонсиране и уточнения, провокира безпокойствие тъй като теоритично се дава опция за напън за амортизация на лв.. Заради това Народното събрание одобри изключително решение, че може да се договаря за присъединение към еврозоната единствено при настоящия курс.

От 1999 година курсът е закрепен в член 29 в Закона на Българска народна банка, който до момента не е променян. Според него валутният курс на лв. към немската марка е един лев за една марка, а когато формалната валута в Германия става еврото курсът лев - евро се дефинира по формалния курс, по който марката се е конвертирала към еврото. Така е закрепен валутният курс на лв. към еврото в съответствие 1.95583 лева Записването на курса в закон е гаранция той да не бъде променян небрежно и без единодушието на Народното събрание.

Приетият през днешния ден текст се прибавя като нова алинея към член 29 и на процедура отнемя сегашните разпореждания при влизане в ERM II.

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните вести - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите фотоси на [email protected] когато и да е на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html
--> --> --> --> ``
рекламаКоментариКоментирай посредством FacebookЗа да пишете мнения, апелирам регистрирайте се за секунди ТУКНапиши коментарИме:Коментар:
`` Последни вести `` рекламаФорумФорум--> --> `` реклама
`` реклама За Петел|Рекламни тарифи|Условия за ползване|Правила|КонтактиВсички права непокътнати © 2011 - 2020 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР