Източна Канада се готви днес за една от най-силните бури

...
Източна Канада се готви днес за една от най-силните бури
Коментари Харесай

Канада се подготвя да посрещне вероятно най-силния ураган в историята си

Източна Канада се готви през днешния ден за една от най-силните стихии в историята на страната, защото ураганът Фиона се насочи към Нова Скотия съвсем седмица откакто опустоши елементи от Карибите, информира  Reuters.

Канадските управляващи изпратиха изключителни сигнали в Нова Скотия и остров Принц Едуард, предупреждавайки за съществени наводнения по крайбрежията и извънредно рискови талази. Хората в крайбрежните региони бяха посъветвани да се изтеглят.

Двата най-големи авиопревозвача в страната – Air Canada и WestJet Airlines – преустановиха районните си услуги от петък вечерта.

Експертите предвиждат мощни ветрове, бурни талази и проливни дъждове от Фиона, която се очакваше да отслабне спрямо урагана от категория 3 в петък вечерта, само че да остане циклон с ураганна мощ, до момента в който се движи през Атлантическа Канада.

Министър-председателят Джъстин Трюдо отсрочи заминаването си за Япония в събота, където трябваше да участва на погребението на убития някогашен министър-председател Шиндзо Абе, с цел да получи информация и да поддържа държавната реакция при изключителни обстановки, заяви в Twitter прессекретарят Сесили Рой.

В петък вечерта оптималните непрекъснати ветрове доближиха 165 км/ч, като за огромна част от централната част на Нова Скотия и остров Принц Едуард, където живеят над 150 000 души, и за елементи от Нюфаундленд е в действие предизвестие за вихър, заяви Националният център за ураганите на Съединени американски щати.

Ураганът трябваше да доближи сушата в източната част на Нова Скотия в събота сутринта, само че дъждът и вятърът започнаха още в петък вечерта. Очакват се талази с височина до 10 метра.

„ Много, доста места, отдалечени от центъра на бурята, към момента ще бъдат съществено наранени от нея “, сподели метеорологът от Канадския център за урагани Иън Хъбард.

„ И преди сме имали такива, само че споделят, че този ще е най-големият от всички “, споделя Крис Макфий, 53 година, от Сидни, Нова Скотия, който се е запасил с хранителни артикули, акумулатори и свещи. Той сподели, че се усеща „ малко нервозен, допускам “.

Бурята може да се окаже по-свирепа от еталонните урагани „ Хуан “ през 2003 година и „ Дориан “ през 2019 година, съобщи на брифинг метеорологът от Канадския център за урагани Боб Робишо.
Източник: newsbg.eu

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР