Източна Европа не е регион, известен със спортни автомобили ,

...
Източна Европа не е регион, известен със спортни автомобили ,
Коментари Харесай

Най-готините източноевропейски спортни коли ЧАСТ I

Източна Европа не е район, прочут със спортни коли, източноевропейските транспортни средства са извънредно евтини и оптимално опростени. Основно тези транспортни средства са създават от някогашния Съветския съюз преди 1991 година, като историята на автомобилното произвеждане в Източна Европа нормално се свързва с марките Lada, Skoda, Dacia и Trabant. Но това беше предишното и макар че марки като Skoda и Dacia съумяха да продължат своя живот, районът към момента има съвсем фиктивен имидж, що се отнася до спортни и готини коли.

В днешно време с изключение на хърватската марка Rimac и невероятния им хиперкар C Two, доста хора не знаят, че Източна Европа в действителност е дом на някои страхотни спортни коли, без значение дали са създадени в близкото минало или към момента се създават. Това са истории за новобранци с непознати имена, което не значи, че тези коли нямат своите достолепия. Сред тях има и една българска. Ето някои от най-страхотните спортни коли, излезли от Източна Европа, за които евентуално не сте чували.
8. Arrinera Hussarya - Полша  Най-готините източноевропейски спортни коли (има и българска) ЧАСТ I

Представена като първообраз през 2011 година, Hussarya е кръстена на хусарите - най-емблематичният полски кавалерийски полк от 15 век. Колата влиза в произвеждане през 2016 година и е със приблизително ситуиран мотор Chevy LS V8, който има мощ от към 650 к.с. - задоволително, с цел да ѝ обезпечи време за ускоряване от 0-100 км/ч за 3.2 секунди. Колата добива известност след мощно показване на фестивала на скоростта в Гудууд. Hussarya е измежду най-страхотните източноевропейски спортни коли и може би най-готиният полски автомобил, юридически в миналото.
7. Leopard 6 Litre Roadster - Полша  Най-готините източноевропейски спортни коли (има и българска) ЧАСТ I

Тези от вас, които са осведомени с английската марка Morgan, ще виждат, че Leopard е с доста сходна идея - ръчно създаване на автомобила в ретро жанр по така наречен " олдскул " способ. Изграждайки единствено 25 роудстъра годишно, Leopard употребява алуминиев корпус, издигнат върху шаси с тръбна рама, а " 6-литровото " име идва от силовия тракт - мотор Chevy LS V8 от Corvette. Мощен, основан ръчно и доста неповторим, Leopard Roadster е необикновен състезателен автомобил.
6. Sin R1 - България  Най-готините източноевропейски спортни коли (има и българска) ЧАСТ I

Първоначално учредена в Англия през 2012 година, компанията се мести у нас и R1 продължава да се развива. Влизайки в произвеждане през 2015 година, R1 е изработен както в версия на спортен автомобил, по този начин и в пътническа такава. Идеолог на плана е Росен Даскалов, като и двата разновидността са издигнати върху стоманено тръбно шаси с корпус от въглеродни нишки. И двете разновидности употребяват приблизително инсталиран американски типичен мотор Chevy LS V8, произвеждащ сред 450 и 650 к.с. Ограничавайки производството на 30 автомобила годишно, Sin R1 е извънредна, само че и сериозна суперкола.
5. Praga R1r - Чехия  Най-готините източноевропейски спортни коли (има и българска) ЧАСТ I

Основана през 1907 година, Praga е измежду най-старите източноевропейски марки и създава всичко - от селскостопански машини до резервоари, от ежедневни коли до самолети. Модернизирана през 90-те години марката пуска много сполучливи мотоциклети и камиони. Praga също по този начин прави няколко картинг модела, които им завоюваха известност в автомобилния спорт. С тегло единствено 1300 кг, R1 беше тяхното нахлуване в света на суперкарите. Автомобилът, който се появява на бял свят през 2013 година е фокусиран върху пистата, с корпус от въглеродни нишки, по-голяма мощ на прилепяне от тежестта на колата и мотор от болид от Formula Renault с мощ 210 к.с.

ЧАСТ II
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР