Източилият милиарди от КТБ банкер беглец Цветан Василев е прибрал

...
Източилият милиарди от КТБ банкер беглец Цветан Василев е прибрал
Коментари Харесай

Цветан Василев прибрал 15 млн. евро през „Дунарит“

Източилият милиарди от КТБ банкер дезертьор Цветан Василев е прибрал 15 млн. евро през оръжейния цех „ Дунарит “. Това стана ясно от показанията на Бисер Лазов - главния очевидец по делото за източването на 4 милиарда лв. от КТБ против Василев и още 17 души, написа " Монитор ".
От " Дунарит " парите отишли в посочената за " гара-разпределителна " на средства от КТБ компания, следена от банкера - ТЦ ИМЕ.
Кредитът от трезора, който сякаш бил за " Дунарит ", бил провиснал на 25 март 2014 година, или малко повече от два месеца преди колапса на КТБ. По думите на Лазов на същата дата били отпуснати заеми и на други сдружения. На Търговски парк " Тракия " били трансферирани 6 млн. евро, на " Равас инвест " - 8 млн. евро, на " Оптима Интертрейд " и на " Унисат " - по 5 000 000 евро. Парите от " Дунарит " и Търговски парк " Тракия " отишли непосредствено в ТЦ ИМЕ, защото били действителни компании и това нямало да разсъни подозрения при възможна инспекция. Според напътствията на Василев сумите за останалите сдружения, или общо 18 млн. евро, обаче трябвало да минат през " Бромак " и още едно междинно сдружение, до момента в който още веднъж се влеят в ТЦ ИМЕ. По думите на Лазов напътствието било преводите към тези сдружения да бъдат маскирани като вътрешнофирмени заеми, а не като банкови преводи. Така още същия ден всичките 39 млн. евро постъпили по сметката на сдружението ТЦ ИМЕ.
Лазов даде образец и със 120 000 евро, изтеглени от сметката на сдружението " Витро Инвест ", за чийто шеф бил назначен официално персоналният водач на Василев - Здравко Босаков. Случаят бил от август 2013 година След като били изтеглени, парите се изпарили. Те трябвало да бъдат импортирани в касата на " Фирмата ", както се наричал обръчът от сдружения към банкера, посредством които е бил източен трезорът. Въпросните 120 000 евро били отразени писмено, като против сумата било записано кратко - Ц.В ЧРД-И и Ц.В ИПС. Парите обаче по този начин и не постъпили в касата на " Фирмата ", твърди Лазов.
Той обясни повече и за касовата активност на " Фирмата ". Според него ключ от касовото помещение и от самата железна каса с парите имали единствено Василев и една от касиерките. Лазов бе безапелационен, че в касата на " Фирмата " не е имало пари от някое съответно сдружение. Там се държали пари, които банкерът дезертьор отъждествявал като персонално свои. Само Василев се разпореждал с парите в нея, акцентирайки на кого съответно и какъв брой да се дадат. Според Лазов от тази каса се изплащали и всички персонални разноски на Василев и фамилията му. Освен действителна каса, " Фирмата " имала и документална каса. В нея се отразявали на екселски таблици чисто счетоводно всички заплащания. Само документална каса имало и всяко сдружение от състава на " Фирмата ".
Изтеглените пари от сметките на тези сдружения се отразявали като парична наличност в брой в съответното сдружение, само че единствено на хартия. Фактически изтеглените пари обаче се носели в касата на " Фирмата ". А от там Василев се разпореждал с тях както си желае. По думите на главния очевидец към юни 2014 година общата сума на водените по документи наличия на сдруженията от " Фирмата " възлизала на 175 млн. лв. в разнообразни валути.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР