Изтичат първите 100 дни на кабинета Борисов 3. Каква оценка

...
Изтичат първите 100 дни на кабинета Борисов 3. Каква оценка
Коментари Харесай

"Борисов 3" – тангото продължава

Изтичат първите 100 дни на кабинета " Борисов 3 ". Каква оценка можем да му сложим? В тази публикация се лимитирам до разбор на вътрешната политика на държавното управление, въпреки тя да е неразривно обвързвана с външната.

България е " република с парламентарно ръководство " (чл. 1, алинея 1, Конституция), само че моторът на политическия развой е Министерският съвет. Инструмент за това са не подзаконовите актове (постановления, разпоредби и решения), които приема държавното управление (чл. 147), а неговата законодателна самодейност като групов орган (чл. 87, алинея 1). 44-тият парламент е създал шестдесет и девет законопроекта (в това число за изменение и допълнение на Изборния кодекс, Наказателния кодекс, Закона за правосъдната власт, Закона за политическите партии, Гражданския процесуален кодекс, Закона за придвижване по пътищата и т.н.). Естествено не всички са инициирани от кабинета или от депутати подкрепящи ръководещата коалиция сред ГЕРБ и " Обединените патриоти " (последните регистрират най-голяма интензивност в нормотворчеството). Но цитираното число наподобява респектиращо.

Първият въпрос, който обаче би трябвало да сложим, е какъв брой са признатите закони през интересуващия ни интервал – кабинетът встъпи в служба на 4 май, а 44-тият парламент заседава за първи път на 19-ти април. Отговорът е: дванадесет, като множеството са направени и завещани от предходния парламент. Вместо да резервира минута безмълвие, някой може да възрази, че тези цифри би трябвало да се проучват внимателно. Те не безусловно са знак за невисок коефициент на потребно деяние – т.е. не е значим броят на признатите закони, а тяхното качество. Това несъгласие, по принцип, е основателно.

Но, второ, анализът на законопроектите демонстрира, че значително от тях преследват

искрено популистки цели и са с " предизвестена гибел "

Типичен образец са упражненията на националните избраници от разнообразни политически сили по тематиката " промени в изборната система ". Те получиха необятен отзив. И с невъоръжено око се вижда, че задачата на законопроекта на ГЕРБ, както и на тези на другите парламентарни групи (внесеният законопроект на " Воля ", подготвяният от Българска социалистическа партия и така нататък, оставям встрани този на Движение за права и свободи, което изиска унищожаване на трагикомичния феномен " 15/15 " ), е да се отговори на необятно публикуваните настроения в обществото за промяна на механизма, по който се конституира Народното събрание.

От една страна, беше ясно, че въпросните опити с Изборния кодекс няма да минат; от друга, симулацията на активност по тематиката дава опция в случай че не да се осуети, най-малко да се забави щурма на шоумените, както и да се сърфира върху електоралната вълнà. Крайният резултат от тези политически маневри обаче е скъпо струващо на данъкоплатците нищоправене, изразяващо се в погазване на място. По всяка възможност опитите за прекрояване на Изборния кодекс ще продължат. Причината: броят на гласоподавателите, които по принцип желаят промени в него е даже по-голям от тези 2.5 млн., които гласоподаваха за чиста мажоритарна система на последния референдум.

Трето, буксуването и неефективността на законодателния орган са резултат от и доказателство за характерния

управнически жанр на премиера Борисов

добре прочут от предходните два незавършени мандата на ГЕРБ. Държавническото изкуство на премиера се заключва в това да се подават сигнали (от него самия или от неговите министри, депутати, сътрудници в ръководството и т.н.) в разнообразни, нерядко даже противоположни направления. Мненията и позициите на властта се сменят стремително, по няколко пъти дневно. Това е политическото танго на Борисов. Въпреки някои характерно балкански или ориенталски орнаменти, стъпките на този данс (една напред, две назад) не са изключително истински, тъй като други бележити политически хореографи и танцьори са го практикували в този тип надалеч преди нашия министър председател.

Същността на този жанр е посредством въртеливи придвижвания да се опипа почвата и откри решението, което освен би срещнало минимум опозиция, а е най-безопасното, както и, по опция, най-харесваното, одобряваното и прочие Характерни в това отношение са " абсурдът НДК ", таванът за кешовите заплащания, законодателните промени за пазаруването на български ниви, отпадането на така наречен клас прослужено време и други Любопитен факт е, да вземем за пример, че законодателни промени в посока към отпадането на ограничаването обещано лице да е обитавало най-малко 5 година на територията на страната, с цел да купи земя, са инициирани от Министерството на земеделието. В Народното събрание обаче ГЕРБ се съгласи с Българска социалистическа партия и " Патриотите ", че ограничаването би трябвало да остане, а евродепутатът от ГЕРБ Владимир Уручев даже съобщи, че можело " да има мораториум върху европейските наказания ", които ни заплашват. С други думи, на везните на кантара, в този случай, имаме родолюбив възторг и хайдушка чест против плесници от Брюксел. Къде ще бъде равновесната точка – следва да забележим, само че занапред е ясно, че министър председателят ще уточни към нея.

Четвърто, времетраенето на тангото на Борисов е функционалност от силата на публичния напън и обществената цена на ограниченията – в случай че неналичието на промени може да разклати кабинета, пари внезапно се намират. Вече видяхме ефирно нарастване на минималните пенсии от 160 на 180 лева от 1-ви юли (предстои и наново нарастване с 20 лева през есента); учителските заплати се подвигат с 15% от септември; митингите на чиновниците от системата на Министерство на вътрешните работи към този момент не доведоха до неотложен скок на заплатите им с 15-20%, както те упорстват, само че приходите им по всяка възможност ще се усилят през 2018 година Цените на тока, газта и топлата вода обаче нарастнаха от 1-ви юли.

Репликата на властта към искащите по-високи приходи, пристигна посредством

Пи Ар делото за банкрута на КТБ

Говорител е прокуратурата, само че тонът е политически: в случай че не били тези 4 милиарда лева потънали в схемите, в която била забъркана банката, ръководена от Цветан Василев, щяло да има средства за пенсии, заплати и защита. Това че ролята на фигури като Делян Пеевски в далаверите в КТБ е спестена на обществото е показателно. КТБ банкрутира тъй като са раздавани заеми по другарска линия на мощните на деня. Прокуратурата твърди, че аферата била без казус в най-новата история на страната. Но банковата рецесия през 1996-97г. също беше подбудена от рисковото кредитиране на партийни приятели и късогледата политика на Българска народна банка. Тогава банкрутираха петнадесет банки. Двадесет години по-късно, още веднъж висши политици манипулират банковата система по незаконен метод в своя полза. Как другояче се е диплила " аферата КТБ " – нахална и необезпокоявана под носа на страната?

Нямат отговор следните трънливи въпроси: по кое време тъкмо се е " мафиотизирал " господин Василев в случай, че е изпълнителен шеф на КТБ от 2000 г.; има ли и други банки, които през днешния ден са в същото състояние, има ли политически фигури, включително от ГЕРБ, които са забъркани. Изглежда, че прокуратурата и правосъдната система остават инструмент в ръцете на политическата върхушка, употребен за дисциплинирането на своенравните (напоследък, бизнесменът-политик Веселин Марешки) и несъгласните.

Пето, първите 100 на " Борисов 3 " бяха щедро

гарнирани със кавги

Скандалите: нацистките фотоси, които провокираха острата реакция на посланика на Израел в България Ирит Лилиан и отекнаха в редица европейски медии; решението не различен, а вицепремиерът Валери Симеонов да управлява Националния съвет за съдействие по етническите и интеграционните въпроси; дворцовият театър с присъединяване на Мирослав Боршош, Лиляна Павлова и Бойко Борисов; противоречивите промени в Закона за правосъдната власт, " Суджук гейт " и други

Политиката е конкурс за известност, само че изчаквателния, спорен и постоянно търсещ овации жанр на Борисов постоянно е несъответстващ, когато има потребност от бързи, решителни и предвидими дейности. Същевременно,

опозицията остава незабележима

Освен че също се замеси в кавги (например, " ЦУМ-гейт " ), Българска социалистическа партия продължава зад кадър да играе на хорото. В Народното събрание се резервира традицията на плаващите (обикновено безпринципни) болшинства, образувани ad hoc.

Оставам на мнението, че Борисов няма да успее да подържа четири години театралния облик на положителното ченге, който в този момент си е избрал. Проблемът с неговата тактика е, че " Обединените патриоти " обичат да играят на ръба на закона, а техните водачи са неконтролируеми.

Всичко, което би трябвало да знаете за:Третият кабинет "Борисов " (98)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР