Изтезания, жестоко, нечовешко или унизително отношение и наказания, сериозни проблеми

...
Изтезания, жестоко, нечовешко или унизително отношение и наказания, сериозни проблеми
Коментари Харесай

САЩ с доклад за правата на човека у нас: Жестокост, корупция и проблеми със съдебната система

Изтезания, грубо, нечовешко или унизително отношение и санкции, съществени проблеми с независимостта на правосъдната система и корупция в ръководството. Това са част от изводите от отчета за България на Държавния департамент на Съединените щати за правата на индивида за 2023 година, написа NOVA.

В документа се споделя, че има достоверни данни за закононарушения и принуждение, стимулирани от антисемитизъм, както и закононарушения против хомосексуални лица.

Докладът въпреки всичко отбелязва, че държавното управление е подхванало стъпки за идентифициране и наказване на длъжностни лица, които може да са направили нарушавания на правата на индивида. Според Вашингтон обаче тези дейности постоянно са били незадоволителни.

Съдебната система

Конституцията и законът плануват самостоятелна правосъдна система, само че корупцията, неефективността и неналичието на отчетност са съществени проблеми, засягащи независимостта и безпристрастността на правосъдната власт. Независимостта на правосъдната власт беше компрометирана и публичното доверие в правосъдната система остана ниско, защото магистрати са били податливи на политически напън. На 30 май неправителствената организация „ Антикорупционен фонд “ разгласява изявление с някогашната брачна половинка на Петьо Петров-Еврото - Любена Павлова. В него тя твърди, че някогашният ѝ брачен партньор е оказвал въздействие върху прокурори посредством подкупи и търговия с въздействие, изнудване и тласъци за кариерно развиване. Според Павлова високопоставени държавни чиновници са знаели за активността на Петров и също са взели участие. На 31 май Софийската районна прокуратура заяви, че е издадена заповед за арест на Петьо Еврото по обвиняване за присъединяване в изнудване и нелегално наблюдаване и подслушване. От ноември той се търси от Интерпол, Европол и Шенгенската осведомителна система.

Превишени пълномощия от страна на Министерство на вътрешните работи

В отчета има образци за полицейски произвол и превишаване на пълномощията през 2023 година Цитира се отчет на „ Българския хелзинкски комитет “ (БХК), съгласно който 27% от арестуваните българи са претърпели принуждение при ареста си, а 24% са били подложени на принуждение в полицейски сектор. БХК твърди, че надзирателите в пандизите и полицейските чиновници рядко са наказвани и отбелязва липса на присъди или наказания за причинителите. През май полицията организира акция против разпространяване на опиати в нощен клуб в Пловдив, като принуди близо 400 клиенти вътре да се събличат. През юни Министерството на вътрешните работи глоби шестима служители на реда. На 10 октомври националният представител от „ ИТН “ Тошко Йорданов упрекна полицията в тормоз и заплашване на протестиращите миньори, като ги е призовавала за разпити по време на настоящите договаряния с държавното управление.

На 17 ноември министър-председателят Николай Денков освободи от служба заместник-министъра на вътрешните работи Стоян Темелакиев поради многочислени медийни изявления за несъразмерна приложимост на мощ и полицейско принуждение по време на митинга на футболните почитатели на 16 ноември в София. Съобщава се, че видеозаписи от митинга демонстрират човек, който лежи на земята, заобиколен от няколко служители на реда, които го ритат. В отговор на обвиняванията Николай Денков изиска от Министерство на вътрешните работи " бързо и оптимално транспарантно " определяне на обособените служители на реда, обществено обявяване на имената им и оптимални дисциплинарни санкции против тях.

Корупцията

Според изследване на Базелския институт за ръководство, оповестено през май, правосъдната система, системата на публичното опазване на здравето и полицията са най-засегнати от корупцията. Отчита се основаването на механизъм за отчетност на основния прокурор и неговите заместници. В отчета си от юли Европейската комисия показва, че новото законодателство е позитивна стъпка, само че отбелязва „ продължаващ проблем “ с ниска успеваемост на следствията и слаба успеваемост в наказателното гонене и дефинитивни присъди в случаи на корупция на високо равнище.

Европейска комисия твърди, че има съществени правни пропуски във връзка с интегритета на хората, назначавани на висшите изпълнителни длъжности. Българският офис на Transparency International твърди, че неналичието на транспарантно потребление на обществените запаси, офанзивите против гражданското общество и нерегламентираното лобиране в законодателната власт са фактори, допринасящи за корупцията. Според АКФ действителният мащаб на корупцията по високите етажи на властта остава прикрит заради високия % оправдателни присъди по каузи за корупция.

Натиск над публицисти

В Световния показател за независимост на пресата за 2023 година на „ Репортери без граница “ заплашването от политици, както и административният и правосъден напън против издатели и публицисти, са избрани като нормална процедура в България. Журналистите и издателите постоянно са били жертви на непозволени правосъдни разногласия. Антикорупционният фонд отбелязва, че до момента в който множеството каузи против публицисти в последна сметка приключват с оправдателни присъди, така наречен каузи „ пестник “ усилват автоцензурата измежду 25% от публицистите и способстват за „ уязвима медийна среда “. Amnesty International се базира на изследването на Асоциацията на европейските публицисти в своя отчет за 2022/2023 година, което демонстрира, че всеки десети публицист е бил заплашван със съд. В отчет на Amnesty се отбелязва, че „ публицисти и правозащитници, живеещи отвън столицата София, са изключително уязвими на заплашване “.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР