Изтекли документи, включващи транзакции за над 2 трилиона долара, показват

...
Изтекли документи, включващи транзакции за над 2 трилиона долара, показват
Коментари Харесай

Какво знаем дотук за аферата FinCEN |

Изтекли документи, включващи транзакции за над 2 трилиона $, демонстрират по какъв начин част от най-големите банки в целия свят са помогнали на свои клиенти да перат пари и да избегнат наказания.

Докладите обгръщат покупко-продажби за интервала 2000-2017 г. 

Документите показват също по какъв начин съветски олигарси са употребявали банките, с цел да избегнат наказания, които са щели да им попречат да вкарат парите си на Запад.

Досиетата FinCEN е последният от поредицата течове на информация в близките пет години, които разкриха секрети покупко-продажби, пране на пари и финансови закононарушения.

Досиетата FinCEN

Досиетата FinCEN съставляват над 2500 документа. Повечето от тях са файлове, които банките са изпращали до американските управляващи в интервала 2000 - 2017 г.   

Тези документи са едни от най-строго защитаваните секрети на интернационалната банкова система. Банките ги употребяват, с цел да рапортуват за съмнително държание на клиентите - това не е доказателство за непозволени дейности или закононарушения.

Защо FinCEN?

FinCEN или Financial Crimes Enforcement Network, е американска мрежа за битка с финансовите закононарушения. 

Всяка съмнителна транзакция, в щатски долари, би трябвало да бъде изпращана до FinCEN, даже да е осъществена отвън територията на Съединени американски щати. 

Подобни подозрения се регистрират посредством отчети за подозрителна активност (SARs). От своя страна, банката попълня специфична бланка, която изпраща на управляващите. 

Финансовите институции би трябвало да се уверят, че не оказват помощ на клиентите да перат пари или да предвижват средства по способи, нарушаващи разпоредбите.

По закон, банковите чиновници би трябвало да знаят кои са техните клиенти - не е задоволително да подават SARs и да не престават да взимат мръсни пари от клиенти, до момента в който чакат управляващите да се оправят с казуса. Ако имат доказателства за незаконна активност, те би трябвало да спрат да трасферират паричните средства.

Разкрития

" Ейч Ес Би Си " (HSBC) е помогнала на свои клиенти да трансферират милиони откраднати долари по целия свят, даже откакто научава от американски следователи, че схемата е машинация. 

JP Morgan е разрешила на компания да трансферира над 1 милиард $ през лондонска сметка, без да знае нейния притежател. По-късно банката открива, че компанията може да е благосъстоятелност на мафиот от листата на 10-те най-издирвани от ФБР.

Доказателство , че един от най-близките сътрудници на съветския президент Владимир Путин е употребявал банката Barclays в Лондон, с цел да избегне наказания, които да го спрат да употребява финансовите услуги на Запада. Част от парите са употребявани за закупуване на творби на изкуството.

Съпругът на жена, която е дарила 1,7 милиона английски лири на ръководещата Консервативна партия на Обединеното кралство, е бил скрито финансиран от съветски олигарх с тесни връзки с президента Путин.

Над 3000 английски компании са упоменати в отчетите на FinCEN - това е в пъти повече от всяка друга страна. Поради броя на записаните SARs файлове, Англия е избрана с " висок риск на подсъдност " от разследващия отдел на FinCEN. 

Централната банка на ОАЕ не реагира на предизвестия по отношение на локална компания, която оказва помощ на Иран да избегне глобите. 

Deutsche Bank е помогнала на измамници да пренасочат пари за проведена престъпност, тероризъм и наркотрафик. 

Standard Chartered трансферира пари в брой за Арабска банка повече от десетилетие - сметките на клиентите в йорданския клон на банката са употребявани за финансиране на тероризма.

Какво отличава случая FinCEN от останалите? 

Документите от случая FinCEN идват от редица банки в целия свят. Те акцентират подозрителни действия, включващи компании и физически лица. Също по този начин повдигат въпроси като: " Защо банките, които са забелязали подозрителни дейности, не са реагирали по отношение на обстановката? "

FinCEN е последният от поредицата случаи на разкрития за финансови измами: 

Paradise Papers, 2017 - изтичат документи от офшорния снабдител на юридически услуги Appleby и доставчикът на корпоративни услуги Estera.

Двете компании работят дружно под името на Appleby, само че през 2016 година Estera се отделя и става самостоятелна. Компаниите разкриха офшорни финансови покупко-продажби на политици, звезди и бизнес водачи.

Panama Papers от 2016 година -  Изтекли документи от адвокатска адвокатска фирма Mossack Fonseca разкриха как богатите употребяват офшорните данъчни режими в своя изгода.

Swiss Leaks от 2015 година - Документи от швейцарската частна банка на HSBC демонстрират по какъв начин тя употребява законите за банковата загадка в страната, с цел да помогне на клиентите си да не заплащат налог.

LuxLeaks от 2014 година съдържа документи от счетоводна къща PricewaterhouseCoopers, показващи, че огромни компании употребяват данъчни покупко-продажби в Люксембург, за да плащат по-малки суми.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР