Изтеглянето на войските на контингента на Организацията на договора за

...
Изтеглянето на войските на контингента на Организацията на договора за
Коментари Харесай

Изтеглянето на войските на ОДКБ от Казахстан ще започне след два дни

Изтеглянето на войските на контингента на Организацията на контракта за групова сигурност (ОДКБ) от Казахстан ще стартира след два дни, сподели през днешния ден президентът на Казахстан Касъм-Жомарт Токаев, съобщи ТАСС.

" Опитът за държавен прелом се провали, обстановката във всички региони на страната е постоянна, главната задача на ОДКБ приключи ", съобщи Токаев.

Президентът назначи за министър председател Алихан Смаилов, заяви пресслужбата на президента. Смаилов бе първи вицепремиер и изпълняващ длъжността министър-председател, откакто на 5 януари, на фона на набиращите мощ митинги, Токаев одобри оставката на държавното управление, ръководено от Аскар Мамин.

" Кризата в Казахстан е най-тежката в историята на независимостта на страната ", съобщи казахстанският президент Токаев на срещата на върха на Организация на Договора за групова сигурност (ОДКС). В него участваха всички страни членки на ОДКС - Армения, Беларус, Казахстан, Киргизстан, Русия и Таджикистан, както и съветският президент Владимир Путин.

" Президентът на Беларус Александър Лукашенко също участва на срещата на върха. Държавите членки не възнамеряват да одобряват никакви документи след изключителното съвещание на Съвета за сигурност на ОДКС ", съобщи представителят на Кремъл Дмитрий Песков. Главната цел на срещата, е да се обсъдят методите за нормализиране на обстановката в Казахстан след вълната от жестоки вълнения.

Токаев откри срещата с благодарности към Путин и Лукашенко за " помощта и бойното приятелство ".

 Снимка: АР/БТА

" Събитията в Казахстан са били подготвяни дълго време, следствието ще покаже какъв брой, сподели Токаев. - Основната цел на терористите е била опит за държавен прелом - да подкопаят конституционния ред и да завземат властта. "

Той съобщи, че подготовката за размириците в Казахстан е лишила доста време. Според него вълната от всеобщи вълнения в Казахстан се е появила " като че ли по единна команда ".

Лидерът на републиката съобщи, че банди в Казахстан са се пробвали да заграбят оръжия и военно съоръжение.

" Терористите са работили с особена свирепост - на двама военнослужещи са отрязани главите ", сподели президентът.

По думите на Токаев обстановката е била сериозна, Алмати и 9 регионални центъра са били държани от терористи.
 Снимка: АP/БТА
" Бойците са се прикривали зад участниците в всеобщите демонстрации, употребявайки ги като щит ", заяви още Токаев, допълвайки, че ще показа доказателства на международната общност за експанзия против страната.

От своя страна президентът на Беларус - Александър Лукашенко, съобщи, че от обстановката в Казахстан би трябвало да бъда извлечени уроци, " на първо място за Узбекистан ".

Лукашенко изрази убеденост, че Токаев ще разбере същинските аргументи за случилото се в Казахстан. Той съобщи, че има опити мироопазващите сили на ОДКС в Казахстан да бъдат показани като окупатори.

" Мироопазващият контингент ще остане в Казахстан за стеснен интервал от време, а откакто извърши функционалностите си, ще бъде изтеглен от републиката ", сподели президентът.

Над 5 000 души са арестувани в цялостен Казахстан по отношение на размириците, при които се стигна до всеобщи грабежи, палежи, убийства на чиновници на реда и обезглавяване на униформени. Предварителните вреди възлизат на над 200 милиона $. В неделя броят на починалите при размириците доближи 164 души.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР