Изтече 24-часовият срок, който си дадоха от ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ

...
Изтече 24-часовият срок, който си дадоха от ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ
Коментари Харесай

Изтече срокът за разговори между ГЕРБ и ПП-ДБ: Има ли постигнато съгласие?

Изтече 24-часовият период, който си дадоха от ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ за договаряния за продължение на взаимното ръководство . Все още не е ясно има ли реализирано единодушие. Към момента договарянията са прекратени .

Основното разграничение сред двете обединения се обрисува проектосъставът на кабинета . От ГЕРБ-СДС оферират промяната на шест министри и са декларирали, че няма да подпише съдружно съглашение без към него да бъде подписан и приложение 1 към него със състав на кабинета „ Габриел “. Още през вчерашния ден пък министър председателят в оставка Николай Денков разяснява, че публикуваният в медиите проектосъстав на кабинета не е допустим за ПП-ДБ.

Най-големият спор, сякаш се води към това дали министърът на защитата Тодор Тагарев да остане на поста си . Тази заран съпредседателят на „ Демократична България “ Христо Иванов разяснява пред медиите, че към момента няма никакви вести. Той уточни:

„ Обсъждаме всичко. Надявам се да продължат разискванията, само че все още нищо не можем да съобщим. Днес се надявам всички да сме реалисти. “

Междувременно от Президентството потвърдиха, че президентът Румен Радев има подготвеност да одобри претендента за министър-председател, излъчен от най-голямата парламентарна група в 49-ото Народно заседание, според нейната подготвеност да разгласи резултата от договарянията в границите на заложения в Конституцията период от 7 дни, припомнят от Президентството.

„ Съгласно Конституцията осъществяването на получения мандат за сформиране на държавно управление е отговорност на претендента за министър-председател. Информираме ви, че президентът има подготвеност да одобри претендента за министър-председател, излъчен от най-голямата парламентарна група в 49-ото Народно заседание, според нейната подготвеност да разгласи резултата от договарянията в границите на заложения в Конституцията период от 7 дни. Прессекретариатът навреме ще осведоми за включването на това събитие в програмата на президентската институция “, показват от президентската администрация.

След като получи първия мандат от президента през вчерашния ден, Мария Габриел разгласи, че няма да се бавят цяла седмица, а до през днешния ден в 12:00 часа на обяд ще разгласят решението си – ще бъде ли изпълнен мандата . Същото потвърдиха малко по-късно и от централата на ГЕРБ.

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР