Изследванията показват, че чревният микробиом, тоест бактериите, които живеят в

...
Изследванията показват, че чревният микробиом, тоест бактериите, които живеят в
Коментари Харесай

Пребиотични фибри и стомашно-чревното здраве

Изследванията демонстрират, че чревният микробиом, т.е. бактериите, които живеят в храносмилателния тракт, е основен фактор за физическото и психическото здраве. Те вземат участие в храносмилането, производството на хранителни субстанции, имунната функционалност и регулирането на кръвната захар.

Също проучванията свързват несъответствието на чревния микробиом с голям брой болести, в това число затлъстяване, автоимунни болести, деменция, диабет, стомашно-чревни проблеми и сърдечни болести. Поддържането на здрави равнища на положителни бактерии може да бъде значимо за здравето през целия живот.

Чревният микробиом се оформя от доста фактори, само че диетата е един от най-важните. Изследванията демонстрират, че храните, които консумираме, изключително тези, съдържащи пребиотични фибри, могат да обезпечат обилни изгоди за здравето посредством възстановяване и поддържане на здрав микробиом на червата.

Какво съставляват пребиотичните фибри

Повечето хора считат, че фибрите са форма на груба храна, която може да помогне за храносмилането и редовността на тоалетната, само че не всички типове фибри са идентични. Пребиотичните нишки са категория фибри, които се употребяват най-вече от потребни бактерии в червата, като селективно подтикват растежа им.

По-конкретно, пребиотичните фибри нормално са вериги от захари, които са несмилаеми от човешкото тяло, само че елементарно се употребяват от потребните бактерии. Като хранят потребните бактерии в храносмилателния тракт, тези захари спомагат за инхибиране на растежа на други бактерии и микроорганизми, които могат да причинят инфектиране, което способства за редица хронични болести.

Видове пребиотични фибри

 Пребиотични фибри

Фруктоолигозахариди (FOS)

Има няколко разнообразни пребиотични фибри, множеството от които са получени от разнообразни хранителни източници. Вероятно едни от най-известните пребиотици са фруктоолигозахаридите (FOS). FOS са късоверижна фруктоза, намираща се в меда, лука, цикорията, йерусалимския артишок, зелените банани и други плодове и зеленчуци. В взаимозависимост от размера на веригата, те са към два пъти по-сладки от трапезната захар и са намерили приложение в някои естествени заместители на захарта. FOS е елементарно разтворим във вода и резистентен на топлота, тъй че е комфортно да се употребява при готвене и печене.

Галактоолигозахариди (GOS)

Галактоолигозахаридите се намират в човешката кърма, както и в лука, броколите, цвеклото и някои типове бобови растения. Както подсказва името, HOS се състои от вериги от галактоза, елементарна захар, постоянно срещана в млечните артикули като част от лактозата. Лактозата е композиция от две елементарни захари: галактоза и глюкоза.

Устойчиво нишесте

 Източници на пребиотични фибри

Другият главен вид пребиотик постоянно се назовава резистентно нишесте. Дълги години се смяташе, че нишестето се разгражда изцяло в храносмилателния тракт, усвоява се и се употребява от човешкото тяло. Въпреки това в хода на проучванията са открити форми на нишесте, които не са изцяло разградени, тези типове нишесте са устояли на цялостно храносмилане. Тези устойчиви нишестета ферментират в дебелото черво, като хранят и усилват потребните бактерии.

Съдържанието на стабилно нишесте в храните варира доста според от степента на зрялост и обработка на даден артикул. Като общо предписание, колкото повече артикул се готви или усвоява, толкоз по-малко стабилно нишесте съдържа. Някои от най-ранните открити източници на стабилно нишесте са зърнени храни и семена, зелени банани и сурови картофи. Намира се и в граха, боба и лещата.

Предимства на пребиотичните фибри

- Запек

Все повече проучвания демонстрират, че потреблението на пребиотици от храна или добавки може да има удобен резултат върху чревната микрофлора. Учените считат, че пребиотиците могат да покачат равнището на бифидобактериите в дебелото черво. Този развой постоянно води до възстановяване на качеството и консистенцията на изпражненията.

Несъмнено са нужни повече проучвания, само че пребиотиците могат да бъдат дейно лекуване за някои форми на запек. Като цяло, пребиотиците усилват честотата на изпражненията и усъвършенстват консистенцията на изпражненията съгласно неотдавнашен теоретичен обзор. Приемането на пребиотици и пробиотици едновременно може също да обезпечи повече стомашно-чревни изгоди, в сравнение с което и да е от тези медикаменти независимо.

- Сърдечно заболяване

Сърдечните болести и инсултът са водещата причина за гибел в международен мащаб. През 2019 година 32% от всички смъртни случаи са свързани със сърдечни болести или инсулт. Предвид мащаба на сърдечните болести в международен мащаб, всичко, което може да помогне за предварителна защита, заслужава внимание.

Любопитно е, че измененията в чревната микробиота са свързани както с остри, по този начин и с хронични сърдечно-съдови затруднения. Когато микробиотата стане дисбалансирана, възпалението може да се усили както в храносмилателния тракт, по този начин и в цялото тяло. Експериментите демонстрират, че пребиотичните фибри могат да оказват помощ за възобновяване на салдото на чревната микрофлора, понижаване на възпалението и намаление на равнищата на холестерола. Приемането на пребиотични фибри може да помогне за понижаване на риска от сърдечни болести.

Въпреки че не всички фибри се смятат за пребиотични фибри, изследванията по отношение на по-висок банкет на фибри като цяло демонстрират 15-30% понижение на смъртните случаи от сърдечни болести и инсулт. Наблюдава се също доста понижаване на честотата на сърдечни болести. Клиничните изследвания също откриват понижаване на телесното тегло и кръвното налягане с приема на фибри, което също може да усъвършенства здравето на сърцето.

- Диабет

 Пребиотични фибри и стомашно-чревното здраве

Все повече хора по света страдат от диабет. Те засягат повече от 8.5% от хората. Диабетът, породен от ненормални равнища на кръвната захар, унищожава тялото. Това е една от главните аргументи за слепота, бъбречна непълнота, инфаркти, инсулти и ампутации на краката и стъпалата. Правилното хранене, физическата интензивност и поддържането на здравословно телесно тегло могат да оказват помощ за понижаване на риска от диабет.

Пребиотичните фибри, включени в диетата за диабет, носят обилни изгоди за организма. Проучване, извършено измежду дами с диабет, откри изгодите от резистентния декстрин, тип пребиотик. След два месеца дамите, които одобряват пребиотика, доста понижават инсулиновата устойчивост, равнищата на инсулин и възпалението.

Друго, само че сходно изследване, употребяващо заздравен с FOS инулин като пребиотична добавка, откри сходни резултати. След два месеца дамите, които одобряват този пребиотик, имат по-ниски равнища на кръвната захар и холестерола, в това число 21.7% понижение на липопротеините с ниска компактност (LDL) или неприятния холестерол.

Въпреки това не всички изследвания са дали позитивни резултати. Проучването на HOS пребиотиците не откри забележителна изгода от добавката на HOS при мъже с диабет. Един от последните мета-анализи на всички оповестени изследвания за пребиотици за диабет удостовери, че те като цяло са потребни. Най-значимите резултати са:

- усъвършенствана кръвна захар;

- загуба на тегло;

- по-ниски маркери на сърдечни заболявания;

- понижено инфектиране.

- Имунитет

Въпреки че това е явно, прибавянето на фибри е обвързвано частично с усъвършенстваната имунна функционалност, в това число понижаване на възпалението. Въпреки това други аспекти на имунната функционалност могат да се подобрят с приема на фибри.

Един неотдавнашен теоретичен обзор откри, че пребиотиците евентуално понижават честотата на инфекции на дихателните пътища с към 27%. Най-убедителните доказателства са за изгодата от пребиотиците при кърмачета и деца, само че може да са от голяма важност и при възрастни, макар че са нужни повече проучвания, с цел да сте изцяло сигурни.

Ефектът на пребиотиците върху имунната система наподобява е обвързван с измененията в чревната микрофлора. Пребиотичните фибри могат да трансформират състава на бактериите, присъстващи в храносмилателния тракт. Като се има поради, че по-голямата част от имунната система се намира в червата и че потребните бактерии усъвършенстват имунната функционалност, храненето на тези потребни бактерии с пребиотици евентуално изяснява част от резултата им върху имунитета.

Като цяло проучванията демонстрират, че пребиотичните нишки покачват противовъзпалителната сигнализация и понижават възпалителната сигнализация в цялото тяло. Пребиотиците също могат да усилят интензивността на естествените кафези убийци. Естествените кафези убийци са имунни кафези, които нападат инфектирани и туморни кафези. Те са значима част от по този начин наречения " присъщ " или неспецифичен имунен отговор.

Заключения

Фибрите са основна част от здравословното хранене. Избирайки избрани типове фибри, в това число пребиотични фибри, можете да увеличите оптимално изгодите от приема им. Като хранителен източник за потребни бактерии пребиотиците постоянно допълват пробиотиците за възстановяване на здравето на стомашно-чревния тракт и цялостното здраве. Според последните научни доказателства, пребиотичните фибри могат да оказват помощ при запек, да понижат риска от сърдечни болести, диабет и респираторни инфекции.

Тази публикация е написана от доктор Скот Бюзесинг от Северна Дакота, който има над 15 години опит като натуропат, профилиран в интегративната медицина. Д-р Скот Бюзесинг е оказал помощ на доста пациенти да подобрят здравето си. През цялата си кариера той е работил с други лекари в мултидисциплинарна стратегия за частична хоспитализация за лекуване на психологични болести и е лекувал пациенти с хронична болежка в Клиниката за цялостна болежка в Южна Калифорния.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР