Изследването на Ребека Раг Сайкс разглежда живота, смъртта, любовта и

...
Изследването на Ребека Раг Сайкс разглежда живота, смъртта, любовта и
Коментари Харесай

Родственици ли сме с неандерталците?

Изследването на Ребека Раг Сайкс преглежда живота, гибелта, любовта и изкуството на нашите братовчеди – неандерталците.

През последното столетие ползата на учените към може би най-подценяваните и най-преекспонираните ни антични родственици– неандерталците – е все по-засилен. Причината? Те се оказват извънредно значима частица в еволюционната верига. И може би много по-близки дo актуалния човек, в сравнение с в миналото сме подозирали.

Повече за тези удивителни наши прародители разкрива първокласното издание „ Родственици: Живот, гибел, обич и изкуство при неандерталците “ от Ребека Раг Сайкс – слисващ справочник в света на неандерталците, чиято биография се оказва не по-малко пленителна от тази на нас, хората.
 С какво се отличават „ Успяващите деца ” и по какъв начин да насърчим развиването им за предстоящ триумф в живота? С какво се отличават „ Успяващите деца ” и по какъв начин да насърчим развиването им за предстоящ триумф в живота?
Родителите постоянно насърчават децата си да изкарват отлични оценки в учебно заведение и да посещават спомагателни извънкласни действия, с цел да бъдат...

Базирайки се на последните научни теории, открити артефакти и продължаващите с десетилетия диспути, археоложката и откривател на палеолита съумява да заключи на наличен и смайващо занимателен език живота на тези наши братовчеди, изцяло отхвърляйки клишето за треперещи парцаливи фигури в ледената пустота.

В тази книга ще се срещнете с любопитните и интелигентни познавачи на свят, не по-малко просторен и богат от Римската империя. А огромният му обсег във времето и пространството допуска и културно многообразие, трудност и еволюция. Със своята неопределеност и пригодливост неандерталците са оцелявали в изчезнали ареали, където ледници с дебелина цялостен километър са срещали тундрата, само че също и в топли гори, пустини, брегове и планини.

Сайкс освен чертае напълно нова картография на света им, само че и рисува радикално друг портрет от този, който сме привикнали да срещаме в публичното пространство – този на тип, кадърен на обмисляне, съдействие, алтруизъм, занаятчийско майсторство, изкуство и може би даже търсещи отговор на въпроса какво се случва след гибелта.

Със своя занимателен и лиричен жанр, тази книга е подобаваща за всевъзможен вид читатели – за тези, които въобще не са чували за неандерталците, за неясно заинтересуваните, за феновете антрополози и даже за учените, които имат щастието да изследват античния им свят. Това е необятна задача: пътищата лъкатушат през данните и теориите и се пресичат от нови открития, които постановат завои и даже връщания обратно.

„ Родственици “ от Ребека Раг Сайкс съчетава по слисващ метод съвременна известна просвета и поетичен и занимателен роман, с цел да ни направи част от невероятната история на нашите изчезнали събратя. А може би и от нашата лична.
 Стъкленият хотел от Емили Сейнт Джон Мандел – за крехкостта на човешките взаимоотношения " Стъкленият хотел " от Емили Сейнт Джон Мандел – за крехкостта на човешките взаимоотношения
Романът на американската писателка е въодушевен от разкриването на най-големия лъжец в историята, Бърнард Мадоф. Американската писат...

*

„ Важно четиво освен за всеки, който се интересува от нашите антични братовчеди, а и за всеки, който се интересува от човечеството. “

Ювал Ноа Харари, създател на „ Sapiens “

„ Красива, запаметяваща се и достоверна. „ Родственици ” майсторски ни вкарва в бързо разрастващите се знания за неандерталците и тяхната просвета и безапелационно демонстрира по какъв начин актуалната просвета разкрива тайните на един измрял тип, който в продължение на стотици хиляди години преди нашето владичество е обитавал свят, не по-малко просторен и богат от Римската империя. “

Брайън Кокс, създател на „ The Quantum Universe “
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР