Изследването е ръководено от д-р Аксел Хоркирх от Люксембургския национален

...
Изследването е ръководено от д-р Аксел Хоркирх от Люксембургския национален
Коментари Харесай

2 млн. вида растения и животни са на път да изчезнат завинаги

Изследването е ръководено от доктор Аксел Хоркирх от Люксембургския народен музей на естествената история. Анализирани са 14 669 типа - почти 10% от биоразнообразието на Европа. Учените открили, че една пета от европейските типове са изложени на риск от изгубване.

В листата е емблематичният наследник кит, най-голямото животно в света. Той тежи към 200 тона, равнява се на 33 слона. Сред застрашените е и акулата морски ангел. Някога “ангелите ” са били необятно публикувани по крайбрежните региони. Ако сте късметлии, в този момент към момента можете да ги видите към Канарските острови.

Свиването в популацията е фрапантно. Един от най-застрашените от изгубване бозайници в Европа да вземем за пример е европейската норка. През 1997 година е имало към 41 000 норки от този тип. Днес те са по-малко от 5000, а в Украйна, където са били постоянно срещани, са останали не повече от 100. Същото е и при гигантския гущер ла гомера, който населява един-единствен испански остров, част от Канарските о-ви. Някога големите влечуги обитавали целия остров Ла Гомера, на който са кръстени. Днес са останали към 100 представителя, които се срещат единствено по скалистите региони.

Много растения също са изложени на риск да бъдат унищожени - от нежната пиренейска астра до извисяващата се испанска ела. Проучването открило, че безгръбначните - разнообразна група, включваща инсекти, двучерупчести и главоноги - са доста по-застрашени по отношение на предходните оценки.

От съвсем 15-те хиляди изследвани типа 2389 са класифицирани като застрашени от изгубване от Червения лист на Международния съюз за отбрана на природата, който се смята за най-изчерпателния източник на информация. Това включва 18% от гръбначните животни, 24% от безгръбначните и 27% от растенията. Тези резултати надвишават повече от 2 пъти предишни оценки, които допускаха, че единствено 10 % от безгръбначните са застрашени.

Проучването означи, че гръбначните животни - птици, бозайници, риби и влечуги, са получили доста повече внимание за запазване. Според водещият академик лекар Аксел Хоркирх са нужни повече дейности за отбрана на безгръбначните животни. “Постигнахме триумф в опазването на доста предходни застрашени типове гръбначни. Стратегията работи, само че би трябвало да се поставят старания ”, разяснява той. По негови думи в този момент е времето да се приоритизира опазването на застрашени инсекти. “За най-силно застрашените би трябвало да разработим съответен проект на деяние ”, безапелационен е Хоркирх.

Според изследването земеделието е по едно и също време избавление и опасност за биоразнообразието в Европа.

Обработването на земите изменя средата на животните и на растенията. Някои обаче привикват към новия свят. От това следва, че в случай че европейците спрат да обработват земите си, последствията за флората и фауната ще бъдат още по-пагубни.

Отбелязва се, че общата селскостопанска политика на Европейски Съюз благоприятства по-големите стопанства и изтласква по-малките предприятия. Много застрашени типове са приспособени към пасища, които могат да се поддържат единствено посредством паша на добитък или косене. “Трябва да се насърчи взаимната работа на огромните и на дребните земеделци, с цел да се избави биоразнообразието ”, заключават учените.

Франция даде обещание 1 милиарда евро за полярни проучвания до 2030 година на фона на бързо възходящата научна угриженост по отношение на топенето на ледниците в света, заяви “Гардиън ”.

32 страни подписаха Парижкия апел за ледниците и полюсите. Франция приканва също за мораториум върху употребата на морското дъно в полярните райони. Обединеното кралство, Канада, Бразилия и 19 други страни към този момент са го подписали.

Тази година е най-горещата в историята. Стопената вода тече от ледената завивка в залива Бафин покрай Питуфик в Северна Гренландия. Сериозното повишаване на морското ниво, породено от топенето на ледената шапка на Гренландия, към този момент е неизбежно.

Ледниците отразяват слънчевата светлина и я връщат назад в Космоса. Явлението е известно като “ефект на Албедо ”. Топящият се лед се трансформира във вода, която всмуква повече топлота. Изчезващият лед се трансформира в повратна точка за климата. Тя би предизвикала по-бързо стопляне.

“Не приказваме за утрешна опасност. Тя към този момент е налице и заплашва милиони, ще заплаши милиарди поданици на планетата с голям брой директни и непреки последствия ”, съобщи френският президент Еманюел Макрон.
 
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР