Изследване показва, че повече от 30% от американците приемат лекарства,

...
Изследване показва, че повече от 30% от американците приемат лекарства,
Коментари Харесай

Антибиотици и бета-блокери могат да предизвикат депресия

Изследване демонстрира, че повече от 30% от американците одобряват медикаменти, способни да доведат до меланхолия, даже до самоубийство. В рамките на проучването учените изяснили, че повече от 200 наименования на необятно публикувани препарати могат да повлияят пагубно на психологичното здраве. Много от тях - хормоналните препарати, медикаментите срещу хипертония, противоязвените и аналгетиците се назначават при заболявания, които по никакъв метод не са свързани с душeвността. Затова лекарите рядко загатват вероятните психологични опасности.

Популярните препарати, които могат да провокират меланхолия, са:

• Бета-блокери. Такива се употребяват в комплексното лекуване на сърдечносъдовите болести. Показани са при исхемична болест на сърцето, аритмия, мигрена, някои типове тремор и глаукома. Хипертониците са принудени да одобряват бета-блокери дълго време, а точно дълготрайният банкет се асоциира с меланхолия. За благополучие, на тази група препарати съществуват голям брой безвредни други възможности.

• Кортикостероиди. Кортикостероидните хормони като преднизон имат необятен набор на деяние и са незаменими в лекуването на автоимунните болести (ревматоиден артрит и кожна туберкулоза), бронхиална астма, алергия и даже рак. Обаче стероидите въздействат на психологичното здраве. Според откриватели продължителният банкет на тези хормони може да провокира безпокойствие, неуравновесеност, меланхолия. Еуфорията и манията са по-разпространени при временен банкет, до момента в който депресията става по-забележима при по-продължително потребление на препарата, даже в случай че дозите не са огромни.

• Антибиотици. Въпреки че това не се отнася за всички антибиотици, някои фактически провокират меланхолия и суицидни мисли. Особено левофлоксацинът или ципрофлоксацин, а също по този начин и препаратите от пеницилиновата група. Голямо проучване, извършено в Обединеното кралство, посочило: единствено един курс от посочените препарати усилва риска от депресивни разстройства с 25%. А един курс терапия с пеницилин покачва този риск с 23%, повторният курс с 40%. Бъдете внимателни с антибиотиците и не ги приемайте без остра нужда. Това би трябвало да го реши вашият доктор.

• Интерферони. Установено е, че 40% от пациентите на интерферони развиват депресивни разстройства. Препаратите от тази група се назначават за лекуване на някои типове рак и вирусни инфекции, като продължителен вирусен хепатит С. След привършване на лечебния курс с интерферони, депресията нормално минава, само че наскорошно проучване допуска следното: заболяването може да се върне след време. Тъй като интерферонът се бори с рискови за живота заболявания и по принцип е нужен на пациентите, препаратът се анулира единствено в крайни случаи. На останалите пациенти се назначават антидепресанти, с цел да могат да продължат курса. Клиничният опит демонстрира, че селективните инхибитори с противоположен захват на серотонина и другите класове антидепресанти, са ефикасни в 85% от случаите на индуцирана интерферонова меланхолия.

• Антиконвулсанти. Лекарите знаят, че противогърчовите препарати предизвикат меланхолия. Особена паника провокира фактът, че в този момент антиконвулсантите, т.е., противогърчовите препарати, значително са разширили сферата си на приемане. Назначават ги за лекуване на биполярно разстройство, невропатични болки и загадъчната фибромиалгия. За благополучие, този непряк резултат е изцяло обратим и напълно изчезва след преустановяване на приема. Ако се притеснявате по този мотив, обсъдете с лекуващия ви доктор вероятните други възможности на антиконвулсантите и бензодиазепините.

• Опиоиди. Болкоуспокояващите средства, които провокираха една от най-сериозните рецесии в публичното опазване на здравето в Съединени американски щати, освен водят до мощна взаимозависимост, само че и покачват риска от депресивни разстройства. Този риск нараства след 30 дни лекуване като даже дребни дози аналгетици не вземат решение казуса.

• Хормонални контрацептиви. В някои проучвания е открита корелация сред методите на контрацепция, депресията и/или намаление качеството на живот. Лекарите допускат, че съществени виновници за това могат да бъдат хормоналните флуктуации, предизвиквани от тези медикаменти. Но тук е рано да се сложи точка. Важно е да се знае, че хормоналните контрацептиви работят на дамите по друг метод. В известно здравно издание неотдавна се оповестява, че в някои групи няма никаква връзка сред хормоналната контрацепция и депресията. А обява в друго издание твърди, че точно хормоналните контрацептиви пазят дамите от депресивно разстройство в бъдеще.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР