Изследване на урина веднъж годишно спасява от тежки диагнозиПоявят ли

...
Изследване на урина веднъж годишно спасява от тежки диагнозиПоявят ли
Коментари Харесай

Д-р Явор Семерджиев, уролог: Хипертоници и диабетици да внимават с бъбреците

Изследване на урина един път годишно избавя от тежки диагнози
Появят ли се признаци, нормално към този момент е късно

Един на всеки 10 възрастни по света страда от хронична бъбречна непълнота. Ако не се лекува, тази болест може да бъде съдбовна. Очаква се до 2040 година бъбречните болести да станат петата водеща причина за гибел в света.

Наричаме бъбреците лабораторията на организма, тъй като те изхвърлят от него нездравословните субстанции и синтезират други, които са ни нужни - за костното здраве, за естественото произвеждане на червени кръвни телца и други Макар и дребни, тези органи са значими, тъй като през тях минава доста огромно количество кръв. Затова и най-малкото им засягане може да повлияе върху цялостното положение на организма, изяснява доктор Явор Семерджиев, шеф на отделението по урология в Медицински комплекс „ Доверие “. Той е един от първите експерти в България, които стартират да правят интервенции с роботизираната система „ Да Винчи “.

Коварното при бъбречните болести е, че доста постоянно бъбречна непълнота се открива, без хората да са имали преди този момент някакви недоволства. Затова изключително деликатни би трябвало да бъдат хипертониците и диабетиците, за които се знае, че развиват последователно бъбречно увреждане. Появят ли се признаци за него, нормално към този момент е късно.

Затова най-малко един профилактичен обзор годишно с проучване на урина би трябвало да си прави всеки човек, без значение дали е здрав, или страда от някаква болест. Лабораторните проучвания са тези, които слагат диагнозата бъбречна непълнота.

Как се стига до нарушена функционалността на бъбреците? „ В старанието си бъбрекът да свърши своята работа, стартира да работи на по-високи обороти – изяснява доктор Семерджиев. - Той създава повече урина, само че тя не е качествена - не може да почисти добре организма. И тук се появява една от честите заблуди. Когато пристигна пациентът, споделя: „ Ама аз нямам проблем, вървя доста постоянно до тоалетна, освен това по доста урина изхвърлям “. Да, само че тази урина не е такава, която може да почисти добре организма. “

Когато дадени субстанции се натрупат над реферираните стойности, е належащо да се премине към неестествен бъбрек – диализа. Тя прави това, което не могат да свършат обикновено бъбреците. Хората на диализа не престават да създават урина, само че тя не е качествена и в организма се задържат нездравословни субстанции. Развиват се болести, присъщи за пациенти с бъбречна непълнота. Едно от тях е туморът на бъбречното легенче. Това е извънредно неприятна диагноза, която за жалост се среща постоянно.
При децата съществува положението вродена хидронефроза. Това е вродено задръстване на горните пикочни пътища. То може да се откри и с ехография още вътреутробно. Това проучване се прави в България. Ако бъде намерено в точния момент, болестта може да бъде поправено незабавно след раждането. Така ще бъдат избавени бъбреците, а индивидът ще живее обикновено.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР