Изследователски научен център, подкрепен от ООН, обедини усилия с италианска

...
Изследователски научен център, подкрепен от ООН, обедини усилия с италианска
Коментари Харесай

Това устройство надви коронавируса

Изследователски теоретичен център, подсилен от Организация на обединените нации, сплоти старания с италианска софтуерна компания за изследване дали е допустимо лазерни лъчи да унищожават частиците на новия ковид във въздуха и по този начин да вършат безвреден престоя в затворени пространства, заяви " Ройтерс ".

Международният център за генно инженерство и биотехнологии в Триест, Италия и компания " Елтех Кей-Лейзър " откриват партньорство предходната година, когато COVID-19 бушува в страната.

Те основават устройство, посредством което въздухът минава през стерилизираща камера с лазерен филтър, който пулверизира вирусите и бактериите.

" Мислех си, че това с лазерите е повече работа за шамани, в сравнение с за лекари, само че трябваше да трансформира мнението си. Устройството се оказа способно да убива вирусите за по-малко от 50 милисекунди ", сподели Серена Закиня, началник на звено по сърдечно-съдова биология в изследователския център.

Някои специалисти показват паника и са скептични към потреблението на лазер в битката против вируса. Изследване, оповестено в сп. " Джърнъл ъв фотокемистри енд фотобайолъджи " през ноември 2020 година показва евентуални опасности от онкологични болести, както и високата цена на сходни устройства.

Закиня и управлението на компанията за лазерни устройства отхвърлят паниките за здравни опасности, като акцентират, че лазерът от устройството не влиза в контакт с човешката кожа.

Апаратът обаче не отстрани изцяло вирусите и бактериите, когато те попаднат от въздуха върху повърхности и на пода.

Устройството не предотвратява и заразяването, когато някой болен кихне или се изкашля наоколо до различен човек.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР