Изследователите най-сетне са успели да дешифрират липсващите връзки в човешкия

...
Изследователите най-сетне са успели да дешифрират липсващите връзки в човешкия
Коментари Харесай

Историческо събитие: Представиха пълния човешки геном

Изследователите най-накрая са съумели да дешифрират изчезналите връзки в човешкия геном и това дава опция да се разбере от кое място идват другите разновидности. Американски учени показаха първия цялостен човешки геном след дълги години проучвания. Сега е шансът да се позволи мистерията на болестотворните разновидности и генетичните вариации в милиарди хора, оповестява организация Reuters, представена от украинския уебсайт focus.ua
Преди 19 години учени оповестиха, че са съумели да дешифрират цялостната поредност на човешкия геном. Оказа се обаче, че към 8% от информацията не може да бъде дешифрирана. Причината - тази част от генома се състои от повтарящи се ДНК фрагменти, които мъчно се свързват с останалите. Но в този момент учени от Националния институт за проучване на човешкия геном, който е част от Националния институт по опазване на здравето на Съединени американски щати, са решили този проблем.
  " Фактът, че успяхме да дешифрираме изцяло цялата поредност на човешкия геном, е едно от най-големите научни достижения. То ни дава цялостна информация за структурата на нашата ДНК. Това доста ще разшири опциите за проучване на генетични болести при хората “, сподели Ерик Грийн, шеф на Националния институт за проучване на генома.
Целият геном се състои от 3,055 милиарда базови двойки, единиците, които построяват хромозомите и нашите гени, и 19 969 гена, които кодират протеини. В хода на проучването учените разкрили почти 2000 нови гена, множеството от които неработещи, само че 115 от тях може да са към момента дейни.
Геномът е съвкупността от унаследен материал, съдържащ се в клетката на организма. Той съдържа биологичната информация, която е нужна за създаване и поддържане на тялото. Повечето геноми, в това число човешкия геном и геномите на всички други клетъчни форми на живот, са построени от ДНК.
Новите ДНК последователности дават нова визия за района към центромера, област на хромозомата, която играе значима роля в процеса на разделяне на клетъчното ядро ​​и взе участие в контрола на генната експресия, споделят учените. Около центромера хромозомите се разделят по време на клетъчното разделяне, с цел да се подсигурява, че всяка " дъщерна " клетка наследява верния брой хромозоми.
Източник: spisanie8.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР