Изследователи в Антарктика се натъкнаха на скрита подводна екосистема от

...
Изследователи в Антарктика се натъкнаха на скрита подводна екосистема от
Коментари Харесай

Учени се натъкнаха на скрита подводна екосистема под ледовете на Антарктика

Изследователи в Антарктика се натъкнаха на скрита подводна екосистема от голям брой амфиподи на към 500 метра под повърхностния лед, на няколко километра от шелфовия хладилник Рос.

Откритието е направено по случайност, откакто сондата на екипа, включващ откриватели от Университета Виктория в Уелингтън, Националния институт по водни и атмосферни проучвания на Нова Зеландия (NIWA) и GNS, пада в антарктическа река – една от многото, която се намира под ледените колоси на континента.

Новооткритата подводна екосистема се намира в мрежа от скрити сладководни езера и реки. Те не са загадка за учените, само че в същото време са извънредно мъчно налични. Сега обаче експертите съумяват пъкъл надникнат непосредствено в тези подводни дълбини.

„ Бяхме направили опити в други елементи на шелфовия хладилник и смятахме, че знаем какво да вършим, само че този път ни очакваше огромна изненада – споделя проф. Крейг Стивънс, физически океанограф от NIWA. – За прочут интервал от време си мислехме, че нещо не е наред с камерата, само че след това фокусът се усъвършенства и забелязахме рой членестоноги с размер към 5 мм. “

Кадър от находката. Източник: Крейг Стивънс / NIWA

На сниманите фрагменти се виждат сходни на скариди същества, шаващи напред-назад. Това са така наречен мамарци (amphipoda) — разред висши ракообразни без твърда външна обвивка и нормално странично сплеснати. Размерите им варират от милиметър до 34 cm (дълбоководният Alicella gigantea). Обитават най-вече соленоводни басейни, само че значително от тях (около 20%) са регистрирани в сладководните басейни. В България са регистрирани 122 типа. На външен тип наподобяват скаридите. Сред отличителните им белези са три двойки коремни крачка и три двойки опашни крачка.

Крейг Стивънс разяснява пред IFLScience, че сниманите същества надали са нови за науката. Въпреки това откритието повдига някои много значими въпроси, свързани със съществуването им.

„ Интересното в тази ситуация е от кое място си набират храна и за какво съществуването им варираше дотам през 10-те дни, през които ги наблюдавахме “, добавя той. Що се отнася до менюто на съществата, екипът прави ДНК разбор на водата (т.нар. e-DNA или environmental DNA), с цел да откри с какво тъкмо се хранят.

„ Буквално подскачахме от наслада, тъй като съществуването на тези същества към оборудването ни демонстрира, че тук явно се намира значима екосистема – продължава Стивънс. – Взехме със себе си проби от водата, които ще проучваме в лабораторията, с цел да проучим нейното ДНК и други присъщи за нея свойства, с цел да забележим какво я прави толкоз неповторима, защото това е нещо, което не бяхме забелязвали в останалите системи в региона. “

Въпреки че откритието на тази подводна екосистема е било изненадващо, сама по себе си тя не е неповторима – на Земята е цялостно с сходни места (макар и множеството да са изключително недостъпни).

„ Почувствахме се по този начин, като че ли сме първите, които влизат в един прикрит свят. На повърхността на шелфовия лед се намира дребна котловина, която криволичи към крайбрежието […] – споделя доктор Хюв Хорган, професор по геофизичина ледникология към Антарктическия проучвателен център на Университета Виктория в Уелингтън. – Отдолу се крие пещера, наподобяваща катедрала, висока стотици метри и цялостна с живот. Всичко това е прикрито под просторния шелфов хладилник. Експедицията бе извънредно вълнуваща, защото ни даде рядката опция да изучим този вид среда. Оставихме на място принадлежности, които би трябвало да ни дават данни години наред. “

Източник: IFLScience

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР