Изследователи успяха да измерят за първи път прякото разстояние от

...
Изследователи успяха да измерят за първи път прякото разстояние от
Коментари Харесай

Астрономи измериха за първи път прякото разстояние до магнетар

Изследователи съумяха да измерят за първи път директното разстояние от Земята до магнетар в Млечния път. Магнетарите са тип неутронни звезди, които са изчерпали горивото си. Те са извънредно плътни и се въртят към оста си с огромна скорост, заради което имат мощно магнитно поле, а диаметърът им е от порядъка на 20 км.

За да мери дистанцията, екипът е употребявал метода на паралакса. Учените са правили измервания от януари до ноември 2019-а, а по-късно – от март до април 2020-а. По този метод те са съумели да изчислят позицията на магнетара на небосвода, когато Земята се е намирала на противоположни места в своята орбита. Именно по този начин откривателите засичат смяната във забележимата позиция на магнетара в съответствие с останалите обекти на декор. Благодарение на обикновена геометрия екипът дефинира, че магнетарът XTE J1810-197 се намира на 8100 светлинни години от нас.

Източник: NRAO/AUI/NSF

„ Това е първото пресмятане чрез паралакс на магнетар и то демонстрира, че съответният обект е измежду най-близките до нас магнетари, които са ни известни – на към 8100 светлинни години. Това го прави съществена цел за бъдещи изследвания “, споделя водещият създател на изследването Хао Динг от софтуерния университет Свинбърн в Австралия.

Екипът е употребявал мрежата от радио телескопи VLBA, разпростряла се от Вирджинските острови до Хавай. Екипът се надява, че с помощта на тях за в бъдеще ще може да дефинира дистанцията на други сходни странни обекти. А това от своя страна ще ни разреши да научим повече за мистериозните бързи радиоимпулси.   

Бързите радиоимпулси съставляват едно от най-големите астрономически открития за последното десетилетие. Това са къси (милисекунда), само че мощни импулси сила, идващи от отдалечени елементи на Космоса.

Едно от най-популярните събития от този вид, на които сме се натъквали, е FRB 121102 – първият открит бърз радиоимпулс, който се повтаря. Тази негова странна характерност разреши на откривателите да го наблюдава до галактиката, в която се заражда, и да сътвори няколко евентуални сюжета за неговия източник.

Магнетарът XTE J1810-197 е един от дребното, за които знаем, че излъчва радиоимпулси. Такива са засечени от 2003-та (когато е открит) до 2008-а. След това, за съвсем цяло едно десетилетие, стопира по незнайни за нас аргументи. Излъчването на радио импулси е обновено още веднъж през декември 2018-а.

„ Знаем, че пулсарите, като този в прословутата Ракообразна мъгливост, излъчват „ великански импулси “ – доста по-силни от нормалните. Определяйки дистанцията до магнетарите, ние можем да разберем повече за този феномен и да открием дали бързите радиоимпулси не са просто един рисков образец за великански импулси “, обясняваДинг.

Изследването е оповестено в Monthly Notices of the Royal Astronomical Society.

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР