Изследователи са установили, че хората, които спазват диета с периодично

...
Изследователи са установили, че хората, които спазват диета с периодично
Коментари Харесай

Популярна диета може да доведе до смърт от сърдечносъдови заболявания

Изследователи са открили, че хората, които съблюдават диета с от време на време недояждане, може да са по-предразположени към гибел, породена от проблем със сърцето, заяви Newsweek.


При тези, които се хранят единствено в границите на 8 часа денем, следвайки график за хранене с лимитирано време, вероятността да умрат от сърдечносъдово заболяване е с 91% по-голяма, в сравнение с при тези, които следват естествен график, сочат предварителните резултати от проучването, показани на Научните сесии по епидемиология и предварителна защита на метода на живот и кардиометаболизма на Американската сърдечна асоциация 2024 в Чикаго сред 18 и 21 март.

Това изобретение е ненадейно, защото при предходни изследвания е открито, че периодическото недояждане усъвършенства кръвното налягане, равнищата на кръвната глюкоза и холестерола.

Периодичното недояждане е метод на хранене, при който се минава сред интервали на недояждане и хранене. Съществуват няколко метода на от време на време недояждане, само че най-разпространените включват метода 16/8, който включва недояждане в продължение на 16 часа всеки ден и ограничение на прозореца за хранене до 8 часа, и метода 5:2, който включва обикновено хранене през пет дни от седмицата и ограничение на калорийния банкет до 500-600 калории за два непоследователни дни.

" Ограничаването на дневното време за хранене до къс интервал от време, да вземем за пример 8 часа дневно, закупи известност през последните години като метод за намаляване и възстановяване на здравето на сърцето ", сподели създателят на проучването Виктор Уензе Чжун, професор по епидемиология и биостатистика в Медицинския факултет на Шанхайския университет " Дзяо Тонг " в Шанхай, Китай.

" Въпреки това дълготрайните последствия за здравето от лимитираното във времето хранене, в това число рискът от гибел по каквато и да е причина или от сърдечносъдово заболяване, са незнайни ", добави Уензе Чжун.

Това проучване обаче включва разбор на данни от над 20 000 възрастни в Съединени американски щати и открива, че при тези, които са на диета 16/8, рискът от гибел от сърдечносъдови болести се усилва с 91% спрямо тези, които са на постоянна диета без ограничавания във времето.

Установено е, че при хората със съществуващи сърдечносъдови болести храненето сред 8 и 10 часа дневно води до 66% по-висок риск от гибел от сърдечно заболяване или инсулт, а лимитираното във времето хранене не понижава общия риск от гибел по каквато и да е причина.

Изследователите откриха също по този начин, че хората със сърдечно заболяване или рак са имали по-висок риск от гибел от сърдечносъдово заболяване и че хората с рак, които са се хранили повече от 16 часа на ден, са имали по-нисък риск от смъртност.

" Бяхме сюрпризирани да открием, че хората, които са спазвали 8-часов график на хранене, са били по-склонни да умрат от сърдечносъдови болести. Въпреки че този вид диета е известен заради евентуалните си краткосрочни изгоди, нашето проучване ясно демонстрира, че спрямо типичния времеви диапазон на хранене от 12-16 часа дневно, по-кратката дълготрайност на хранене не е обвързвана с по-дълъг живот ", съобщи Уензе Чжун.

" Изключително значимо е пациентите, изключително тези със съществуващи сърдечни болести или рак, да са наясно с връзката сред 8-часовия хранителен прозорец и покачвания риск от сърдечносъдова гибел. Резултатите от нашето изследване предизвикват по-предпазлив, персонализиран метод към рекомендациите за хранене, като се подсигурява, че те са съобразени със здравословното положение на индивида и с най-новите научни доказателства. Въпреки че изследването откри връзка сред 8-часовия хранителен прозорец и сърдечносъдовата смъртност, това не значи, че лимитираното във времето хранене предизвиква сърдечносъдова гибел ", добави той.

Някои ограничавания на това изследване включват обстоятелството, че хората сами са съобщили за своя хранителен режим, което значи, че тези данни могат да бъдат повлияни от паметта на пациента. Анализът също по този начин не включва фактори като дълготрайност на храненето или даже повода за гибелта.

" Този отчет е презентация на конференция и не разполага с детайлностите на цялостен документ, с цел да може да се оцени качеството на проучването. Изглежда, че той демонстрира риска от гибел за интервал от 1 до 13 години, с медиана от 8 години, като преглежда метода на хранене на хората в два дни, които са свързани с риска от сърдечносъдови болести и гибел ", съобщи Дуейн Мелър, диетолог и старши учител в Aston Medical School, Aston University, който не е взел участие в изследването.

" Въпреки че е употребен модел за оценка на риска, не е ясно дали той включва какъв брой здравословен е моделът на хранене или даже какво са яли хората. Тъй като информацията е лимитирана, от наличните данни не излиза наяве дали тютюнопушенето, физическата интензивност и алкохолът са били взети поради като променливи. Невъзможно е да се каже дали методът, по който човек лимитира времето, през което се храни, е обвързван с риска от здравен резултат, както се допуска в това обобщение ", изясни Мелър.

" Трябва да сме доста деликатни, с цел да не сътворяваме тревожни заглавия и истории въз основа на толкоз лимитирана информация. Може би това, което ядете, и цялостният ви метод на живот са по-важни, в сравнение с дали сте изяли цялата си храна за по-малко от 8 часа ", добави той.

Изследователите се надяват да продължат да изследват аргументите, заради които ограничението на диетата във времето може да повлияе на сърдечносъдовите резултати. Те също по този начин желаят да проучат дали тази наклонност се следи в международен мащаб.

" Резултатите, показани в това обобщение на конференцията, са много поразителни и допускат, че тези, които следват лимитирано във времето хранене, може да имат два пъти по-висок риск от сърдечносъдова гибел. Това би оспорило общоприетите изгоди за здравето от тази известна диета ", споделя Баптист Льорен, доцент по здравна статистика, който не е взел участие в проучването.

" Проучването се основава на огромна извадка от възрастни американци и, съдейки по показаното лимитирано обобщение, наподобява уместно извършено. Въпреки това наличната информация е доста лимитирана. Пълният текст на проучването към момента не е оповестен, а тези резултати са прекомерно къси, с цел да се направи някакво солидно умозаключение. Например, не е ясно дали докладваните резултати регистрират главната разлика сред сравняваните групи “, сподели Льорен.

" Ако хората, спазващи тази диета, са склонни да бъдат по-възрастни или с по-висок сърдечносъдов риск, тогава връзката може да не е толкоз изненадваща. И противоположното, в случай че хората, спазващи тази диета, са склонни да водят по-здравословен метод на живот, като да вземем за пример повече физически извършения, рискът от тази диета може да е даже по-висок от следената разлика в смъртността. Очакваме с неспокойствие да забележим цялостната обява на тези значими открития ", добави специалистът по здравна статистика./БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР