Изследователи от Университета за наука и технологии в Тронхайм, Норвегия,

...
Изследователи от Университета за наука и технологии в Тронхайм, Норвегия,
Коментари Харесай

Антибиотици не могат да се преборят със супербактериите в сушито

Изследователи от Университета за просвета и технологии в Тронхайм, Норвегия, са открили, че сушито и други сурови морски блага могат да бъдат източник на устойчиви на антибиотици супербактерии, написа сп. " Фронтиърс ин майкробайолъджи ", представено от Българска телеграфна агенция.

Учените са изследвали разнообразни разновидности на бактериите Aeromonas в морски блага, които не са били подложени на щателна обработка, предопределена за заличаване на микробите. Резултатите демонстрират, че щадящата обработка, като студено опушване на рибни артикули, не подсигурява премахването на бактериите Aeromonas. Повечето от изследваните разновидности на бактерията евентуално са патогенни, само че за здравите хора рискът да се разболеят е доста дребен. Въпреки това съществуват рискови групи.

" Бактериите в сушито, сашимито и студено пушените рибни артикули могат да съставляват риск за хората, които постоянно употребяват тези храни, изключително за хората със слаба имунна система, децата и възрастните ", споделят създателите на проучването.

Друг проблем е способността на бактерията Aeromonas да обменя генетичен материал с други бактерии. Някои варианти могат също по този начин да предават антибиотична устойчивост от един тип на различен. Яденето на морски блага, инфектирани с резистентни бактерии, може да ги популяризира.

Резистентните бактерии се трансформират във все по-голям проблем в международен мащаб, защото предизвикват инфекции, които се лекуват мъчно, а в някои случаи против тях не работи нито един антибиотик. Микробите се предават сред животните и хората посредством храната и околната среда, тъй че единствено намаляването на използването на антибиотици не е задоволително, с цел да се предотврати развиването на супербактерии, припомнят учените.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР