Изследователи от Университета в Единбург са открили нов вид коронавирус

...
Изследователи от Университета в Единбург са открили нов вид коронавирус
Коментари Харесай

Във Великобритания е открит нов вариант на вируса

Изследователи от Университета в Единбург са разкрили нов тип ковид във Англия, който към този момент се е популяризирал в общо 10 страни, оповестява „ Гардиън “, базирайки се на шотландски учени, съобщи организация БГНЕС.

Вариантът, наименуван B1525, е разпознат посредством секвениране на вирусни проби в Дания (35 случая), Англия (32), Нигерия (12), Съединени американски щати (7), Франция (5), Гана (4), Австралия (2), Канада (2), Йордания (2) и Испания (1). Както отбелязва изданието, първото секвениране на генома на този вид вирус е извършено през декември от специалисти във Англия и Нигерия.

Изследователите акцентират, че новият вид се разграничава от преобладаващия вариант на Кент на ковид в Англия по разновидността E484K в протеиновия шип, който се следи и при бразилския, южноафриканския и бристолския варианти на вируса. На този декор специалистите приканиха английските управляващи да усилят броя на тестванията за ковид в тези региони на страната, където е разпознат този вид. Миналата седмица основният медицински шеф на Консултативната група за нови закани с респираторни вируси разгласи откриването на нов вариант на ковид в Югозападна Англия, Бристол, който е систематизиран като “тревожна” разновидност. Експертите осведомиха и за идентифицирането на различен вариант в Ливърпул, систематизиран като „ вид за проучване “.

Тогава лекарите прибавиха, че в този момент в страната има четири разновидности на ковид, които са класифицирани като „ притеснителни “. В допълнение към гореспоменатите разновидности на Кент и Бристол, те включват вариантите, открити за първи път в Южна Африка и Бразилия. Щамът от Кент на ковид е разпознат през септември предходната година, само че притегли вниманието на специалистите едвам през декември, когато стартира да става преобладаващ в Англия. Според предварителните експертни оценки той може да бъде до 70% по-заразен от срещаните преди този момент генетични разновидности на вируса в страната, а смъртността му може да бъде с 30% по-висока.

На собствен ред тематиката за разпространяването на южноафриканския вариант във Англия стартира да се разисква необятно, откакто британско-шведската компания „ AstraZeneca “ на 6 февруари удостовери, че основаната от нея ваксина дружно с Оксфордския университет защищава от този вид вирус, по-лош от до момента преобладаващите варианти в кралството. В същото време компанията счита, че английската ваксина би трябвало да бъде ефикасна за попречване на тежки форми на заболяването, породени от южноафриканската разновидност. Според последната информация този вид на ковид към този момент е доказан при повече от 200 души в Англия.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР