Изследователи от университета Тулейн в САЩ са установили, че животът

...
Изследователи от университета Тулейн в САЩ са установили, че животът
Коментари Харесай

Животът в близост до барове е вреден за здравето на сърцето

Изследователи от университета Тулейн в Съединени американски щати са открили, че животът наоколо до питейни заведения и заведения за бързо хранене може да усили риска от сърдечна непълнота, заяви Юнайтед прес интеренешънъл.

За задачите на актуалното проучване са  използвани данни за над 500 000 възрастни във Англия. Информацията за здравословното положение на изследваните лица е взета от Британската биобанка (British Biobank) - огромно вместилище за човешки биологични проби. Учените са определили и типа на хранителната среда, в която са живели участниците. Те са били разграничени на три групи според от това дали наоколо до домовете им се намират кръчми или питейни заведения, кафенета и заведения за бързо хранене.

Предполагаемото влияние на средата е несъмнено от близостта на заведенията за хранене (местоживеене на 15 минути пешком от ресторант, бар или кафене) и концентрацията на сходни заведения на километър повърхност. След етапа на събиране на информация е почнала етапа на наблюдаване на участниците, която е траяла 12 години. 

По време на интервала на наблюдаване са документирани близо 13 000 случая на сърдечна непълнота. Анализът е посочил, че по-близкото разстояние до дома и по-големият брой питейни заведения и заведения за хранене за бързо хранене са свързани с нараснал риск от развиване на сърдечна непълнота.

Жителите на регионите с най-голяма плътност на кръчми и питейни заведения са имали с 14 % по-висок риск от развиване на сърдечна непълнота, до момента в който огромният брой заведения за хранене е нараснал вероятността от развиване на тази патология с 12 %. 

Изследването демонстрира също, че участниците, които са живели най-близо до кръчми и питейни заведения (на 500 метра от тях), са имали 13 % по-висок риск от сърдечна непълнота. Близостта до заведения за бързо хранене е обвързвана с 10 % по-висок риск.

Изследователите означават, че достъпът до бърза храна и алкохолни питиета евентуално корелира с по-честите визити на хората в питейни заведения, кръчми и заведения за бързо хранене. Подобни нездравословни хранителни привички са свързани с нараснал риск от развиване на диабет и затлъстяване, които от своя страна могат да бъдат провокатори на сърдечна непълнота, припомнят специалистите. 

Резултатите от проучването са оповестени в сп. " Circulation: Heart Failure ".

Последвайте канала на
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР