Изследователи от Станфордския университет са установили, че литиево-металните батерии в

...
Изследователи от Станфордския университет са установили, че литиево-металните батерии в
Коментари Харесай

Уникално откритие: Учени откриха лесен начин за удължаване на живота на батериите на електромобилите

Изследователи от Станфордския университет са открили, че литиево-металните акумулатори в електрическите автомобили са в положение да усилят експлоатационния си живот, в случай че понякога се разреждат изцяло и се оставят в това положение.

В същото време действителният потенциал на батерията се усилва след такава операция, както демонстрира изследването им.

Според изданието Electrek, такива заключения споделя студентът от Станфордския университет Уенбо Джан – студент по материалознание и инженерство, в своя публикация в списание Nature.

Авторите на проучването са разкрили най-простия и наличен метод за възстановяване на експлоатационния живот на литиево-металните акумулатори.

Оставяйки ги в разредено положение за известно време е допустимо да се реализира освен възобновяване на изгубения потенциал, само че и удължение на експлоатационния живот на батерията. Този резултат може да се осъществя само с помощта на софтуера, контролиращ процеса на зареждане на батерията.

Следователно икономическият резултат от въвеждането на тази иновация ще бъде доста висок.

Типична литиево-метална батерия, която е постоянно срещана в електрическите автомобили

По предписание литиево-металните акумулатори могат да надминат литиево-йонните с 30% по характерен потенциал на маса. Те обаче отстъпват по експлоатационен живот, тъй че е много проблематично да се употребяват в еднакъв електрически превоз.

Изследователите са открили, че този минус може да бъде отчасти подравнен посредством смяна на логаритъма на зареждане. Потребителят обаче би трябвало да разбере, че устройството или транспортното средство, което употребява в даден миг ще желае да си „ почине “ с разредена батерия, с цел да възвърне отчасти ресурса ѝ. Софтуерът би трябвало да избере комфортен за потребителя интервал за осъществяване на такива механически действия. Софтуерът обаче може да бъде конфигуриран по този начин, че клетките в батерията да се „ упражняват “ поредно. И всичко това да се случва без това да се отразява на общия потенциал, с който разполага потребителят.

По време на работата на литиево-металните акумулатори се образуват обособени литиеви частици. Те не се връщат назад в електролита по време на постоянните цикли на зареждане и разреждане, като по този метод се понижава животът на анода.

При опита учените съумяват отчасти да върнат тези дребни литиеви частици в анода. Това се случва като оставят батерията в разредено положение единствено за един час.

Този способ може да възвърне освен работния потенциал на литиево-металните акумулатори, само че и да усили техния експлоатационен живот.

Тъй като една типична тягова батерия за електрически транспортни средства съдържа до 4000 батерийни кафези, те могат да бъдат рехабилитирани една по една посредством софтуерния способ. Без това да предизвиква неудобства по време на работа.

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР