Изследователи от Националния университет по отбранителни технологии в Китай твърдят,

...
Изследователи от Националния университет по отбранителни технологии в Китай твърдят,
Коментари Харесай

Разполага ли Китай с ново лазерно оръжие, което стреля безкрайно?

Изследователи от Националния университет по отбранителни технологии в Китай настояват, че са преодолели най-голямото предизвикателство при основаването на лазерни оръжия - прегряването.

Високоенергийните лазерни системи се употребяват за неутрализиране на безпилотни летателни апарати, като да вземем за пример военни дронове, само че оръжията се загряват при всяка приложимост, което принуждава операторите да изключват технологията, с цел да се охлади.

Но китайските учени, както се оповестява, са създали охладителна система, която изпуска газ през оръжието, с цел да изтласка топлината и да усъвършенства потока на лазера за прецизна пукотевица.

Макар в миналото да се смяташе, че лазерните оръжия са лимитирани до научнофантастичните филми, държавните управления по света работят по усъвършенстването на технологията от десетилетия.

Съединени американски щати от дълго време работят за създаването на това, което китайските учени настояват, че са постигнали, което би им разрешило да слагат лазери на безпилотни самолети и ракети. 

" Това е голям пробив в подобряването на работата на високоенергийните лазерни системи ", съобщи пред South China Morning Post екипът, управителен от учения за лазерни оръжия Юан Шенгфу.

" Висококачествени лъчи могат да бъдат създадени освен в първата секунда, само че и да се поддържат за неопределен срок ".

Според Beijing Times лазерите работят посредством стимулиране на излъчвания.

Това включва възбуждане на атоми или молекули в кристал или газова среда до по-високо енергийно положение.

Когато атомите или молекулите паднат назад на земята, те освобождават фотоси, които се усилват посредством оптична противоположна връзка, вследствие на което се получава лазерен лъч с висока мощ.

Огледалата и лещите на оръжието поддържат лъча по целеви път във въздуха, като в последна сметка нагряват газа, нарушават потока и вършат лъча заплеснат.

Екипът на Юан взема решение тези проблеми, като създава вътрешен кондиционер на пътя на лъча, който употребява газ, с цел да отстрани отпадната топлота и да поддържа девствена газова среда в оръжието. 

Новата система за изстудяване се състои от няколко елементи, в това число система за надзор на газовия поток, източник на въздух, топлообменник и система за впръскване и засмукване.

Източникът на въздух първо изпомпва изсъхнал въздух през лазерната система, а топлообменникът охлажда съставените елементи до мечтаната температура.

Освен че отстранява непотребната топлота, газовият поток понижава турбуленцията и вибрациите в лазера за по-голяма точност.

Освен това той е предопределен да поддържа фокусните огледала на оръжието чисти.

 От изобретяването на първия рубинов лазер през 1960 година насам хората са въодушевени да преминат от кинетична към лазерна сила за бързото прожектиране на сила със скоростта на светлината, мечтаейки лазерните лъчи да се трансфорат в " лъчи на гибелта ", които могат незабавно да убиват цели - споделят Юан и сътрудниците му. 

" За страдание, изминаха 60 години и макар че бяха създадени разнообразни типове лазери, приложението на високоенергийните лазерни системи не беше сполучливо.

Американската войска е водач, когато става въпрос за пробиви в лазерните оръжия, с някои забележителни образци за високоенергийни лазери, в това число усъвършенствания химически лазер на военноморските сили (NACL), усъвършенствания химически лазер в междинния инфрачервен диапазон (MIRACL), тактическия високоенергиен лазер (THEL).

Масивните и тежки оръжия обаче ги вършат потребни единствено за огромни военни транспортни средства като лодки и танкове.

Това лимитира техния обхват и подвижност, само че китайските проучвания могат да трансформират метода, по който страната води войната - оставяйки Съединени американски щати обратно.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР