Изследователи от лондонския Юнивърсити колидж, съвместно със свои колеги от

...
Изследователи от лондонския Юнивърсити колидж, съвместно със свои колеги от
Коментари Харесай

Фин бял прах: Учени откриха нов вид лед

Изследователи от лондонския Юнивърсити колидж , взаимно със свои сътрудници от университета на Кембридж, са разкрили нова форма на леда, която повече от всички други известни видове лед наподобява на вода в течно положение. Откритието може да промени разбирането за жизненоважната течност и многочислените й аномалии, оповестява уеб сайтът на образователното заведение. 

Новооткритият лед е безформен, т.е. молекулите му са в безредна форма, а не подредени, както в елементарния бистър лед. Макар и необичайност на Земята, аморфният лед е главният тип, който се среща в космоса. Причината е, че в студената галактическа среда на ледът не разполага с задоволително топлинна сила, с цел да образува кристали.

За да получат новия тип лед в лаборатория , учените са употребявали развой, наименуван топково мелене. За задачата те са разклащали пламенно елементарен лед, разбъркан със стоманени топчета, в резервоар, охладен до минус 200 градуса Целзий.

В резултат вместо натрошени части елементарен лед е получена нова аморфна форма, която има същата компактност като течната вода. Новият тип е наименуван безформен лед със междинна компактност (MDA).

Външно MDA на подобява тънък бял прахуляк. Учените считат, че той може да се намира в ледените спътници на планетите от външната Слънчева система. Приливните сили на газовите колоси Юпитер и Сатурн може да имат същия резултат върху леда, както топковото мелене.

При нагряване и рекристализация аморфният лед със междинна компактност отделя извънредно огромно количество топлота. Това значи, че той е кадърен да провокира тектонични придвижвания и " ледени трусове " в плътната ледена завивка на тела като юпитеровата луна Ганимед.

Учените означават, че до момента са били известни 20 кристални форми на леда и единствено две аморфни. Последните два вида са надлежно с висока и ниска компактност. Досега се е считало, че лед със междинна компактност не съществува, само че новият опит опровергава това разбиране.

" Нашето проучване демонстрира, че аморфният лед със междинна компактност попада тъкмо в този период. Откритието може да промени разбирането ни за водата и многочислените й аномалии ", пишат създателите на проучването в сп. " Сайънс ".

" Водата е в основата на всичко живо. Нашето битие зависи от нея, ние стартираме галактически задачи в търсенето й, само че от научна позиция жизненоважната течност е едва проучена ", допълват откривателите.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР