Изследователи от Института за биомедицински изследвания в Жирона - IDIBGI

...
Изследователи от Института за биомедицински изследвания в Жирона - IDIBGI
Коментари Харесай

Богатата на пролин диета увеличава риска от депресия

Изследователи от Института за биомедицински проучвания в Жирона - IDIBGI и Университета Помпеу Фабра - UPF в Барселона, Испания, са разпознали ролята на аминокиселината пролин при хора и лабораторни модели, страдащи от меланхолия .

Резултатите, оповестени в научното списание Cell Metabolism, също свързват потреблението на богата на пролин диета с по-голяма податливост към развиване на меланхолия .

За да се стигне до тези изводи, е бил оценен типът и броят на аминокиселините в диетата на участниците.

Участниците също са попълнили въпросник за оценка на депресивното им въодушевление .

Това, което е най-свързано с депресията, оценено посредством този въпросник, е потреблението на пролин.

Потвърждавайки това, когато се прави оценка плазмената метаболомика, концентрацията на пролин се обрисува като един от метаболитите, най-свързани с знаците за меланхолия .

Нива на пролин, според от микробиома:

Не всеки, който е имал висок банкет на пролин , е показал във въпросника, че се е чувствал по-депресиран.

При проучване на чревния микробиом на тези участници се е следила както връзка сред депресията и бактериите в чревния тракт, по този начин и сред депресията и бактериалните гени, свързани с метаболизма на пролина.

По този метод се е открило, че равнищата на циркулиращия пролин зависят от микробиома .

Микробиомът при пациенти с висока консумация на пролин, само че ниски плазмени равнища на пролин е сходен на микробиома, обвързван с ниски равнища на меланхолия и е обогатен с бактериални гени, участващи в превоза и метаболизма на пролин, разясняват учените.

За да се разбере дали съществуването на пролин е причина или разследване от депресивно въодушевление, микробиомът на участниците е бил трансплантиран на лабораторни модели.

Tези, които са станали по-депресирани, са получили микробиома на участници с високи равнища на пролин или такива с депресивни положения.

Различни гени, свързани с превоза на пролин, също са открити в мозъка на тези лабораторни модели.

Възможността за прекачване на депресивните положения от хора на лабораторни модели посредством трансплантация на микробиом и откритието, че такава трансплантация генерира промени в превоза на пролин, разкрива, че този пролин може да бъде причинно обвързван с депресията , разясняват учените.

Друг утвърдителен опит е извършен с плодови мухи - Drosophila melanogaster, при които може да се провокира депресивно положение.

Изследователите са изолирали два типа бактерии от микробиома, свързани с потреблението на пролин и са ги добавили към стерилизираната храна на мухите.

Мухите, които са приемали храна с лактобацилус, който по принцип се свързва с по-ниски равнища на меланхолия, не са развили депресивно положение.

За разлика от тях, тези, които са приемали храна, съдържаща Enterobacter, който се свързва с меланхолия при хората, са били доста по-депресирани.

И най-после, същият опит е бил осъществен върху генетично модифицирани лабораторни модели, за да се отстранен каналите, които придвижват пролин към мозъка .

В този случай пролинът не е съумял да доближи до мозъка и се е открила резистентност към меланхолия .

Тези резултати са показали смисъла на пролина и неговото въздействие върху депресивното въодушевление при хората, което до момента не е било проучено.

Източник: Puls.bg
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР