Изследователи от болница Brigham and Women’s Hospital, член на здравната

...
Изследователи от болница Brigham and Women’s Hospital, член на здравната
Коментари Харесай

Вибрационният мотор на телефона се използва за създаване на 3D модел на тумор с цел тестване на лекарства срещу раковите заболявания

Изследователи от болница Brigham and Women’s Hospital, член на здравната система Mass General Brigham, са създали на ниска цена вибриращо устройство за медицински дюзи. То е от вида „ направи си самичък “ и употребява вибрационния мотор на мобилен телефон. Този новаторски метод има за цел да отговори на провокациите, свързани с генерирането на еднородни туморни сфероиди. Те са нужни за високопроизводителен скрининг на противораковите медикаменти.

Туморите са комплицирани триизмерни (3D) структури и разбирането на биологията на рака в този подтекст е от решаващо значение. Конвенционалните способи за основаване на 3D модели на тумори са трудоемки и нямат висока продуктивност. Новоразработеното DIY устройство има за цел да преодолее тези ограничавания, предлагайки надеждна платформа за предклинично тестване на противоракови медикаменти.

Устройството от вида „ направи си самичък “, съединено за по-малко от 7 $, употребява вибрационния мотор на мобилен телефон, с цел да генерира идентична мощ на вибрациите. Тази мощ разрушава суспензията от ракови кафези в алгинатния разтвор, като основава напълно идентични капки. Раковите кафези, капсулирани в алгинатните микрочастици, непринудено се оформят в туморни сфероиди по време на култивирането. Този елементарен способ обезпечава рентабилно и ефикасно решение за генерирането на консистентни туморни сфероиди.

3 970 туморни сфероида в минута

Възможността на устройството да генерира 3970 туморни сфероида в минута е забележителен скок напред във високопроизводителните проучвания на рака. Това превъзхожда рестриктивните мерки на съществуващите способи, което го трансформира в инструмент, изменящ разпоредбите на играта за учените, работещи върху създаването и тестването на медикаменти. Генерираните туморни сфероиди показват хипоксично ядро, възпроизвеждащо тумори in vivo. Те дават опция за оценка на дифузионната успеваемост на противораковите медикаменти.

Разширявайки смисъла на това DIY устройство, е извънредно значимо да се означи евентуалното му влияние върху успеваемостта на тестването на медикаментите. Възможността за генериране на съвсем 4000 еднородни туморни сфероиди в минута освен форсира процеса на скрининг, само че и покачва надеждността на предклиничните проби. Тази успеваемост е от първостепенно значение за посрещане на възходящата потребност от бързо създаване и изпитване на медикаменти. Устройството от вида „ Направи си самичък “ освен демократизира проучванията на рака, само че и слага нов стандарт за високопроизводителни резултати. Като по този метод разкрива благоприятни условия за по-рационално и дейно разкриване на медикаменти.

Традиционните двуизмерни култури от ракови кафези нормално не съумяват да показват сложността на туморите in vivo. Чрез основаването на еднородни туморни сфероиди с хипоксични ядра, DIY устройството преодолява този пропуск. Сфероидите показват типичните за клиниката отговори на химиотерапията, предлагайки скъпи хрумвания за възстановяване на тактиките за създаване на медикаменти.

Та това е DIY (Do it yourself) с цена едвам $7

Достъпността и простотата на това DIY устройството способстват за превъзмогването на финансовите бариери при проучванията на рака. Д-р Хе Лин Джанг, създател на публикацията, акцентира смисъла на евтините и лесни за потребление системи за демократизиране на проучванията на рака, което прави научните достижения по-достъпни.

Според доктор Бумсеок Намгунг, първи създател на проучването:

„ Нашата елементарна и евтина система улеснява проучванията на противораковите медикаменти, като дава опция за техния високопроизводителен скрининг “.

Устройството от вида „ Направи си самичък “ разрешава на откривателите да организират предклинични проби дейно и напълно на ниска цена.

Разработването на това DIY устройството с вибрираща дюза съставлява забележителна крачка напред в проучванията на рака, предоставяйки практично и икономично решение за генериране на еднородни туморни сфероиди. Тъй като учените не престават да усъвършенстват и одобряват този новаторски метод, той дава обещание да форсира създаването на медикаменти и в последна сметка да усъвършенства резултатите от лекуването на рака.

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР