Изследователи от болничната мрежа Orlando Health са открили доказателства за

...
Изследователи от болничната мрежа Orlando Health са открили доказателства за
Коментари Харесай

Mозъчни увреждания при изненадващо млади футболисти? Посъветвайте детето си, преди да ...

Изследователи от болничната мрежа Orlando Health са разкрили доказателства за когнитивни проблеми и биомаркери на микро-РНК, които демонстрират мозъчни увреждания от разтърсвания, породени от контакт глава в глава при футболните единоборства, написа dnes.bg.

``
реклама

Откритията сочат, че трайните увреждания, породени от каквито и да е разтърсвания на мозъка, свързани със спорта, настъпват по-рано от предстоящото, написа Neurosciencenews.

Все повече и повече случаи удостоверяват, че систематичните удари на главата имат последствия за цялостен живот за професионалните футболисти, само че новото изследване на Orlando Health в съдействие с Невроизследователски консорциум открива доказателства за трайни последствия от пострадвания на главата в доста по-млада възраст от предстоящото.

Проучването изследва биомаркерите в кръвта, наречени микро-РНК, и открива, че футболните играчи още в колежа имат нараснали равнища на тези биомаркери даже преди началото на футболния сезон.

" Беше напълно шокиращо да научим, че биомаркерите са високи, преди да да е почнал сезона ", споделя доктор Линда Папа, водещ създател на проучването и лекаря в Orlando Health. " Това допуска, че последствията от контузии от предишното на главата са с продължаващи последсвтия с течение на времето ", споделя той.

Изследователите също по този начин са провели когнитивни проби с всеки участник в изследването преди и след сезона и са открили, че тези, които имат проблеми с равновесието и паметта, имат по-високи равнища на биомаркерите.

" Някои от тези играчи в никакъв случай не са били диагностицирани с мозъчно разтърсване, само че към момента имат нараснали равнища на биомаркери в кръвта си, което демонстрира, че те евентуално са претърпели пострадвания на главата, които не са задоволително тежки, с цел да бъдат клинично диагностицирани, само че към момента предизвикват увреждане ", споделя Папа.

По думите й тези биомаркери могат евентуално да оказват помощ за идентифицирането на тези по-леки пострадвания на главата, с цел да могат играчите да получат вярното лекуване.

" Надяваме се, че биомаркерите в действителност ще ни дадат степента на пострадването, а не просто да кажем дали това е мозъчно разтърсване или не ", споделя още Папа.

Докато усъвършенстваните съоръжение, техника и способи са в помощ за диагностицирането на разтърсвания през последните години, това ново проучване демонстрира какъв брой е значимо да се следи мозъчното здраве на спортните играчи и да се разбере по какъв начин непрекъснатите удари могат да доведат до хронични проблеми.

" Налице е доста по-голяма осведоменост за пострадвания на главата, в сравнение с е имало, и в действителност зависи от всеки родител да прави проучвания на детето си и да разисква тематиката с треньорите ", споделя Папа.

Проучването на Orlando Health открива, че колежаните футболисти постоянно имат и когнитивни проблеми, даже и да не са били диагностицирани с мозъчно разтърсване. Изследователите настояват, че кръвните биомаркери могат да бъдат употребявани за разкриване и лекуване на по-леки пострадвания, които също могат да причинят промени в мозъчната функционалност.

Линда Папа споделя, че в бъдеще тестването на тези биомаркери на микро-РНК може евентуално да помогне да се разпознават рисковите спортисти, които да се следят по-внимателно и да получат допустимо най-ранното лекуване.

 

Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР