Изследователи от археологически екип смятат, че са намерили мумифицираните крака

...
Изследователи от археологически екип смятат, че са намерили мумифицираните крака
Коментари Харесай

След години търсене намериха останките на Нефертити

Изследователи от археологически екип считат, че са намерили мумифицираните крайници на кралица Нефертити, известна и като най-красивата жена, живяла в миналото. Засега останките се намират в Египетския музей в Торино, Италия.

Престоят цялостни проучвания на мумифицираните крайници, с цел да се потвърди сигурно, че те са принадлежали на популярната Нефертити, само че археолозите са уверени, че откритието в Долината на кралиците е част от тялото на най-красивата жена.

Смята се, че Нефертити е умряла към 1250 година преди Христа. Била е обичаната брачна половинка на Аменхотеп IV и е била известна със своята несравнима хубост.

 Рисунка на Нефертити

Множеството барелефи с нейния лик, изобразена паралелно до фараона, обаче навеждат на мисълта, че тя е оказвала мощно въздействие върху решенията на Аменхотеп. Твърди се, че е имала думата във връзка с религията, вътрешната и външната политика на Египет.

Главната й роля е била да бъде украсителен наблюдаващ по време на обществените прояви на власт от Аменхотеп, и да стои там, с цел да носи приятност за окото. Реално обаче, тя е била забележителна жена, която е имала огромна власт, разяснява Джоан Флетчър, археолог от Университета на Ню Йорк, за Гардиън.

Гробницата на Нефертити е открита през 1904 година и е посочвана като едно от най-големите съкровища на Древен Египет, макар че огромна част от нея е била разграбена.

Една от най-популярните статуи в света е бюстът на Нефертити, отрит през 1913 година. Името ѝ от египетски значи хубостта дойде.

 Нефертити

От тогава до в този момент археолози и историци са възстановявали парче по парче забравената история на фараон Аменхотеп, трансформирал името си на Ехнатон, и неговата величествена брачна половинка Нефертити.

В египетската история има и други знакови дами водачи, само че никоя от тях не е задържала толкоз дълго публичното внимание. Доказателство за това са хилядите изображения на кралицата, в това число и впечатляващия бюст.

Виждате грациозната извивка на шията ѝ, тънките сводести вежди, скулите, толкоз остри, че можеш да се порежеш – споделя Моран. – Тя би могла да е супермодел през днешния ден. Идеалите за хубост не са се трансформирали.

Завладяваща е. Гледаш лицето ѝ и си прикрепен от хубостта, споделят археолозите.

Източник: sanovnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР