Изричаш три пъти на глас Пъдя те и си разведен:

...
Изричаш три пъти на глас Пъдя те и си разведен:
Коментари Харесай

В Индия: Казваш „Пъдя те“ и си разведен

Изричаш три пъти на глас " Пъдя те " и си разведен: съгласно ислямското право мъжете могат да разтрогнат брака си безусловно за секунди. Много мюсюлмански страни към този момент са забранили тази процедура. Предстои и Индия да го направи.

" Пъдя те, гоня те, гоня те " - съгласно ислямското право , тези две думи, изречени три пъти поредно на глас, са изцяло задоволителни, в случай че един мъж желае да се раздели с жена си. Това светкавично разтрогване на брака обаче в Индия към този момент няма да бъде допустимо и ще се преследва от закона. За неспазването на възбраната се планува до три години затвор.

Зенат Шаукат Али от Института по ислямистика дефинира стъпката като историческа и извънредно нужна на страната: " Отдавна трябваше да бъде признат такъв закон. Трикратното " Пъдя те "  противоречи на Корана, на конституцията и на половото пълноправие ", казва тя.
 индийка ThinkStock/Getty Images
Антимюсюлмански закон?  

Именно противоконституционността на мярката беше изтъкната и от опозицията като мотив, но против приемането на закона. Според депутата Асадудин Оваизи от една от мюсюлманските партии, новият закон нарушавал конституцията. Но също и светската партия  " Индийски народен конгрес " подлага на критика възбраната: едно правонарушение по смисъла на гражданското право не може да се афишира за наказуемо действие, настояват от тази партия. Освен това законът не казвал нищо за това по какъв начин ще се издържа семейството, ако мъжът бъде вкаран в пандиза. Опозицията упреква държавното управление на премиера Нарендра Моди, че по този метод ощетявало мюсюлманите. -->

Върховният съд на Индия още през 2017 година постанови, че мюсюлманските бракоразводни обичаи не е неделима част от ислямската процедура и е несъвместимо с главните правила на Корана. Двама от общо петима висши съдии даже взеха решение, че процедурата нарушава равноправието на всички пред закона и затова е в прорез с конституцията на страната. Тяхното мнение обаче не съумя да се наложи.

Прибързана или закъсняла мярка?

Председателят на мюсюлманската организация All India Muslim Personal Law Board Таслем Хусаин още тогава се разгласи против решението на съда с аргумента, че съдът не бил компетентен да се произнася по чисто религиозни въпроси. Според него, възбраната за бързите разводи била доста прибързана.

На противното мнение е Чандра Бушан, адвокатка и председателка на един мюсюлмански женски съюз. През 2017 година тя представляваше пред съда вносителките на желае против бързата процедура за анулиране на брак. Бушан счита, че забраната освен не е по никакъв начин прибързана, а даже е прекомерно закъсняла.

След като беше призната от едната камара на индийския парламент, в този момент възбраната би трябвало да бъде утвърдена и от другата, в която обаче държавното управление няма болшинство. Ако законът бъде признат и влезе в действие, това ще бъде значима стъпка по пътя към равноправието на мюсюлманските дами в Индия, в която живее огромно мюсюлманско малцинство.
 женитба ThinkStock/Getty Images
И още:

Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР