Израстването на България в световен лидер в производството на лавандулово

...
Израстването на България в световен лидер в производството на лавандулово
Коментари Харесай

Българското лавандулово масло е почти изцяло експортно ориентирано

Израстването на България в международен водач в производството на лавандулово масло стартира в полите на Средна гора. Това съобщи министърът на земеделието, храните и горите проф. доктор Христо Бозуков при откриването на седмия Национален фестивал на лавандулата в Чирпан. Той означи, че точно по тези земи са основани първите пробни лавандулови насаждения, а самодейността за празника демонстрира почитание към традициите.

„ Производството на лавандула се трансформира в един от най-важните браншове в българския поземлен бранш " добави министърът. Той уточни, че през последните години се следи позитивна наклонност към увеличение на реколтираните площи с лавандула.

Също по този начин има и засилен интерес към развъждането на насаждения по биологичен способ. „ По този метод България ще отговори на условията за по-високи екологични стандарти в бранша " акцентира още Бозуков.

Българското лавандулово масло е съвсем напълно експортно насочено. „ Лавандулата ни е позната с качествата си в целия свят, за което приветствам всички аграрни стопани ", означи министърът. Той акцентира, че заслугата е на всички заети в бранша. „ Продуктът намира реализация в над 40 страни от целия свят, добре прочут е, и има качества и аромати, които му основават конкурентни преимущества пред сходния артикул, създаван във Франция " съобщи още земеделският министър.

Пред публицисти министърът разяснява, че е належащо производителите да преценят опциите си и да възнамеряват дейностите си, с цел да няма свръхнасищане. То води до понижение на цената, добави министърът.

Празникът на лавандулата продължава и на следващия ден в село Средно градище, където ще се организира и кръгла маса на тематика „ Производството на етерични масла - провокации и триумфи ", в която ще взе участие заместник-министър Георги Събев.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР