Израелците рязко ограничиха разходите, пътуванията и инвестициите си в края

...
Израелците рязко ограничиха разходите, пътуванията и инвестициите си в края
Коментари Харесай

Израел е загубил 20% от икономиката си през четвъртото тримесечие на 2023 г.

Израелците внезапно ограничиха разноските, пътуванията и вложенията си в края на предходната година, защото военната атака на Израел против палестинската формация " Хамас " в Газа нанесе тежък удар върху стопанската система на страната, съгласно първични данни, оповестени през днешния ден и представени от Ройтерс.

Брутният вътрешен артикул (БВП) на Израел, който се прави оценка на почти 500 милиарда $, се е свил с цели 19,4 на 100 на годишна база през тримесечието октомври – декември 2023 година, заяви Централното статистическо бюро на страната.  

Икономисти, интервюирани от Ройтерс, предвиждаха израелската стопанска система да се свие с близо два пъти по-малък ритъм.

Все отново стопанската система на страната е повишена с 2 на 100 през 2023 година по отношение на 2022 г, когато също на годишна основа набъбна с 6,5 на 100.  

" Свиването на стопанската система през четвъртото тримесечие беше директно повлияно от експлоадирането на войната с " Хамас " на 7 октомври ", уточни израелската статистика.

Преди офанзивата на " Хамас " против Южен Израел на 7 октомври стопанската система на Израел беше напът да реализира напредък от към 3,5 на 100 през 2023 година.

В взаимозависимост от продължителността на войната в Газа и от това, дали тя ще се популяризира и до други фронтове, се чака стопанската система на Израел да нарасне с 2 на 100 през 2024 година

Израелската централна банка чака внезапно икономическо възобновяване през 2025 година, поради упованията, че стопанската система на Израел е като цяло постоянна, движена от бранша на високите технологии.

Същевременно инфлацията в Израел спадна до най-ниското си равнище от над две години - до 2,6 на 100 през януари.

През четвъртото тримесечие стопанската система на страната беше повлияна от спад с 26,9 на 100 в потребителските разноски. Износът е намалял с 18,3 на 100, а вложенията в дълготрайни активи се сринаха с 67,8 на 100, най-много в жилищното строителство.

Правителствените разноски, основно за военни разноски и компенсиране на засегнатите предприятия и семейства, обаче са скочили с 88,1 на 100.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР