Израелското военно разузнаване се е сдобило с документ, дълъг около

...
Израелското военно разузнаване се е сдобило с документ, дълъг около
Коментари Харесай

В Израел разполагали в аванс с плана Йерихонска стена, описващ детайлно атаката на Хамас

Израелското военно разузнаване се е сдобило с документ, дълъг към 40 страници, който е съдържал подробен проект за офанзива против Израел - офанзива като тази от 7 октомври, при която бяха убити към 1200 израелци, твърди американското издание.

От следствие на всекидневника може да се стигне до заключението, че израелското разузнаване си е свършило работата със събирането на нужната информация за предотвратяването на вероятно нахлуване. Израелски представители обаче са подценили опциите на " Хамас " при разбора на събраните данни.

Според в. " Ню Йорк таймс ", който се базира на секрети документи, израелски представители още преди повече от година са се сдобили с проекта за офанзива на " Хамас ", само че са решили, че това е нереалистичен сюжет.

Планът циркулирал в израелските разследващи среди и бил прочут под наименованието " Йерихонска стена ". Той не съдържал съответна дата за нахлуване против Израел, само че в него точка по точка било разказано по какъв начин ще протече офанзивата: първо акция по превъзмогване на израелските отбрани, а по-късно - нахлуване против израелски градове и военни бази. В документа се казвало, че интервенцията би трябвало да стартира с дъжд от ракети и с унищожаването с дронове на израелски камери и автоматизирани системи за сигурност. След това се предвиждало бойци на " Хамас " да обхванат в Израел с парапланери, с коли и пешком - тъкмо както стана на 7 октомври.

Било обаче " невероятно да се каже " дали проектът е бил " утвърден изцяло " от управлението на " Хамас " и по какъв начин е щял да бъде прибавен на процедура, се акцентира във вътрешен документ на израелската войска, достъп до който си е обезпечил " Ню Йорк таймс ".

През юли анализаторка от елитното разследващо Подразделение 8200 предизвестила, че придвижването " Хамас " е провело военно обучение, което приличало на няколко точки от проекта за офанзива, съдържащ се в документа " Йерихонска стена ". Израелски полковник, отговарящ за отбраната при възможни офанзиви от Газа, декларирал обаче, че този сюжет на нахлуване е " тотално утопичен ".

" Категорично отхвърлям концепцията, че сюжетът е утопичен (...) става дума за проект за война, а не просто за офанзива " против едно село ", написала анализаторката в криптирани имейли, видени от " Ню Йорк таймс ".

" Вече преживяхме нещо сходно преди 50 години на южния фронт с един сюжет, който изглеждаше утопичен. Историята може да се повтори, в случай че не сме деликатни ", написала още анализаторката, имайки поради войната на Йом Кипур през 1973 година

" Ню Йорк таймс " отбелязва, че не разполага с информация дали израелският министър председател Бенямин Нетаняху и държавното управление му са знаели за документа " Йерихонска стена ".
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР