Израелско правителствено министерство изготви военновременно предложение за прехвърляне на 2,3-милионното

...
Израелско правителствено министерство изготви военновременно предложение за прехвърляне на 2,3-милионното
Коментари Харесай

Израелското министерство изготви предложение за „концепция“ за прехвърляне на цивилни от Газа в Египет

Израелско държавно министерство изготви военновременно предложение за прекачване на 2,3-милионното население на линията Газа на египетския Синайски полуостров, предизвиквайки наказание от страна на палестинците и утежняване на напрежението с Кайро.

Офисът на министър-председателя Бенямин Нетаняху омаловажи отчета, формиран от Министерството на разузнаването, като хипотетично упражнение — „ концептуален документ “. Но неговите изводи задълбочиха дългогодишните страхове на египтяните, че Израел желае да трансформира Газа в проблем на Египет, и съживиха спомените на палестинците за най-голямата им контузия - изселването на стотици хиляди хора, които избягаха или бяха принудени да изоставен домовете си по време на боевете към Израел основаване през 1948 г. 

„ Ние сме срещу прехвърлянето на всяко място, под каквато и да е форма, и го считаме за алена линия, която няма да позволим да бъде прекрачена “, сподели Набил Абу Рудейнех, представител на палестинския президент Махмуд Абас, за отчетът. „ Това, което се случи през 1948 година, няма да бъде разрешено да се случи още веднъж. “

Едно всеобщо разселване, сподели Абу Рудейне, би било „ равнозначно на оповестяване на нова война “.

Досега повече от 8000 палестинци, по-голямата част от които цивилни, са били убити, откогато Израел стартира война против Хамас след нападението му на 7 октомври.

Документът е с дата 13 октомври, шест дни след бойците на Хамас умъртви повече от 1400 души в Южен Израел и взе над 240 заложници при офанзива, която предизвика опустошителна израелска война в Газа. Публикуван е за първи път от Sicha Mekomit, локален новинарски уебсайт.

В отчета си Министерството на разузнаването — младше министерство, което организира проучвания, само че не дефинира политика — предлага три други възможности „ за реализиране на забележителна смяна в гражданската действителност в Ивицата Газа в светлината на закононарушенията на Хамас, които доведоха до войната с Железния меч. “

Авторите на документа считат, че тази опция е най-желаната за сигурността на Израел.

Документът предлага пренасяне на цивилното население на Газа в палаткови градове в северен Синай, след което създаване на непрекъснати градове и неустановен филантропичен кулоар. Зона за сигурност би била основана в Израел, с цел да блокира влизането на разселените палестинци. Докладът не споделя какво ще стане с Газа, откакто популацията й бъде изчистено.

Външното министерство на Египет не отговори незабавно на искане за коментар по отчета. Но Египет е даде ясно по време на тази последна война, че не желае да одобри вълна от палестински бежанци.

Египет от дълго време се опасява, че Израел желае да принуди непрекъснато експулсиране на палестинци на своя територия, както се случи по време на войната към независимостта на Израел. Египет управляваше Газа сред 1948 и 1967 година, когато Израел завладя територията, дружно със Западния бряг и Източен Йерусалим. По-голямата част от популацията на Газа са потомци на палестински бежанци, прокудени от това, което в този момент е Израел.

Президентът на Египет Абдел Фатах Ел-Сиси сподели, че всеобщ приток на бежанци от Газа ще отстрани палестинската националистическа идея. Това също би рискувало да докара бойци в Синай, където те биха могли да подхващат офанзиви против Израел, сподели той. Това би заплашило мирния контракт на страните от 1979 година Той предложи Израел вместо това да настани палестинци в своята пустиня Негев, която граничи с Ивицата Газа, до момента в който не приключи военните си интервенции.

Йоел Гузански, старши помощник в Института за проучване на националната сигурност в Тел Авив, сподели, че вестникът заплашва да навреди на връзките с основен сътрудник.

„ Ако този документ е правилен, това е сериозна неточност. Това може да провокира стратегически раздор сред Израел и Египет “, сподели Гузански, който сподели, че е бил съветник на министерството в предишното. „ Виждам го или като незнание, или като някой, който желае да повлияе отрицателно на връзките сред Израел и Египет, които са доста значими на този стадий. “

Египет е скъп сътрудник, който си сътрудничи зад кулисите с Израел, сподели той. Ако се преглежда като намерено подкрепяне на израелски проект като този, изключително включващ палестинците, това може да бъде „ опустошително за неговата непоклатимост “.

Египет не е безусловно последната спирка на палестинските бежанци. Документът приказва за Египет, Турция, Катар, Саудитска Арабия и Обединените арабски емирства поддържат проекта или финансово, или посредством приемане на прокудени поданици на Газа като бежанци и в дълготраен проект като жители.„ Снизходителните “ имиграционни практики на Канада също я трансформират в евентуална цел за презаселване, документът прибавя. 

На пръв взор това предложение „ може да бъде комплицирано от позиция на интернационалната легитимност ", признава документът. „ По наша оценка боевете след евакуацията на популацията биха довели до по-малко цивилни жертви спрямо това, което би могло да бъде предстоящо, в случай че популацията остане. "

Израелски чиновник, осведомен с документа, сподели, че той не е обвързващ и че не е имало значително разискване по него със чиновници по сигурността. Кабинетът на Нетаняху го назова " концептуален документ, сходен на които се приготвят на всички равнища на държавното управление и неговите служби за сигурност. "

„ Въпросът за „ деня по-късно “ не е бил обсъждан на нито един формален конгрес в Израел, който сега е фокусиран върху унищожаването на управническия и военния потенциал на Хамас “, сподели кабинетът на премиера.

документът отхвърля другите две благоприятни условия: възобновяване на основаната на Западния бряг палестинска власт като суверен в Газа или поддръжка на локален режим. Наред с други аргументи, той ги отхвърля като неспособни да възпират офанзивите против Израел.

Възстановяването на палестинската власт, която беше изгонена от Газа след едноседмична война през 2007 година, която сложи Хамас на власт, би било „ невиждана победа на палестинците национално придвижване, победа, която ще отнеме живота на хиляди израелски цивилни и бойци и не подсигурява сигурността на Израел “, се споделя в документа.

(AP)

Източник: france24.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР