Израелският външен министър призова ръководителя на Агенцията на ООН за

...
Израелският външен министър призова ръководителя на Агенцията на ООН за
Коментари Харесай

Израел поиска оставката на шефа на ООН за палестинските бежанци

Израелският външен министър прикани ръководителя на Агенцията на Организация на обединените нации за палестинските бежанци да напусне поста, откакто Израел съобщи, че под евакуираната централа на ОНН в Газа е открит тунел на Хамас.


Израел Кац отхвърли изказванието на генералния комисар на UNRWA Филип Лазарини, че не е знаел за съществуването му, като " освен неуместно, само че и оскърбително за здравия разсъдък ".

" Незабавната му оставка е наложителна ", написа той в X.

" Документите и скривалището с оръжия в самия комплекс на Организация на обединените нации " удостоверяват, че офисите в действителност са били употребявани и от терористите на Хамас ", обявиха израелските управляващи.

Кац акцентира, че откритието потвърждава " дълбоката обязаност " на UNRWA с Хамас.

Лазарини, който от седмици е подложен на напън, откакто Израел разкри, че някои от чиновниците на UNRWA са взели участие в нападението на Хамас на 7 октомври, съобщи, че организацията не прави активността си в комплекса от 12 октомври насам.


Вместо това той прикани за осъществяване на без значение следствие.

Хамас отхвърля израелските изказвания, че е прокопала необятна мрежа от тунели под учебни заведения, лечебни заведения и друга гражданска инфраструктура като прикритие за активността си.

Израелската войска и организацията за сигурност " Шин Бет " оповестиха, че интервенциите в град Газа през последните седмици са довели до откриването на " тунелна шахта " наоколо до учебно заведение, ръководено от филантропичната организация, напомня БГНЕС.

Шахтата води до под земята терористичен тунел, който е служил като забележителен актив на военното разузнаване на Хамас и е прекосявал под постройката, която служи като главен щаб на UNRWA в Ивицата Газа.

Група публицисти е била разведена из комплекса и тунела от израелските военни на 8 февруари. /БГНЕС, Агенция Франс Прес

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР