Израелският удар срещу хуманитарни работници в Газа, при който загина

...
Израелският удар срещу хуманитарни работници в Газа, при който загина
Коментари Харесай

Срив в отношенията между Израел и Полша след удара срещу хуманитарни работници

„ Израелският удар против филантропични служащи в Газа, при който почина полски жител, утежни връзките сред Израел и Полша “.


Това съобщи полският министър председател Доналд Туск, съобщи Агенция Франс Прес.

Директно обръщайки се към израелския си сътрудник Бенямин Нетаняху и към израелския делегат във Варшава, Туск написа в обществената мрежа X:

" Днес вие поставяте тази взаимност на тестване ".

" Трагичното нахлуване против доброволци и вашата реакция пораждат понятен яд ", добави главата на полското държавно управление.

При удара починаха седем филантропични служащи в Газа, измежду които австралийски, английски, палестински, полски и американско-канадски чиновници, откакто чиновниците преди малко бяха разтоварили филантропична хранителна помощ в разкъсвания от войната анклав.

Началникът на защитата на Израел съобщи в сряда, че ударът е бил " сериозна неточност ".

Полският външен министър Радослав Сикорски предизвести, че случаят евентуално ще ускори антисемитизма в Полша, и прикани Израел да се " извини и да изплати обезщетение на фамилиите на жертвите ".

" Ако е правилно, че конвоят е бил съзнателно атакуван, тъй като се е предполагало, че в него има терорист, и че заради това са били пожертвани цивилни животи, не познавам нито една политическа система, в която това би било целесъобразно ", сподели полският първи посланик.

" Очевидно е, че нещо не е наред с разпоредбите за потребление на оръжия от израелската войска. Не можете да омаловажавате този въпрос, като казвате, че тези неща се случват по време на война, както сподели Нетаняху през вчерашния ден ", добави той.

Нападението беше необятно наказано, като президентът на Съединени американски щати Джо Байдън съобщи, че Израел " не е направил задоволително, с цел да отбрани филантропичните служащи ", а генералният секретар на Организация на обединените нации Антонио Гутериш назова удара " неморален "./БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР