Израелският премиер Бенямин Нетаняху е претърпял спешна сърдечна операция, поставен

...
Израелският премиер Бенямин Нетаняху е претърпял спешна сърдечна операция, поставен
Коментари Харесай

Нетаняху е в болница заради сърце преди ключов вот за спорната съдебна реформа

Израелският министър председател Бенямин Нетаняху е претърпял незабавна сърдечна интервенция, подложен му е пейсмейкър, заяви BBC, откакто политикът бе откаран в болница в събота вечерта. Лекарите от Медицински център Шеба, където се лекува Нетаняху, споделят, че интервенцията е предходна добре и той не е в животозастрашаващо положение.

Във видео послание преди нощната интервенция министър председателят сподели, че се усеща „ чудесно “, само че слуша лекарите си. Пътуванията му в Турция и Кипър обаче се отсрочват.

Натаняху постъпи в болница преди основно гласоподаване в Народното събрание - това за противоречивата промяна в правосъдната система, които той е партията му желаят да прокарат. Намеренията провокират от месеци всеобщи митинги в Израел. Цели класи заплашват със стачки, в случай че промяната бъде призната.Вотът се чака в понеделник и ще е сериозен конфликт сред твърдолинейната религиозно-националистическа коалиция и елементи от израелското общество. Премиерът се надява да може да участва на вота макар интервенцията.

Десетки хиляди жители на Израел стачкуват в последните седмици по улиците на Тел Авив и Йерусалим, потегли и шествие сред двата града, което. преди няколко дни извърши автомагистралата, която ги свързва. Очакват се демонстрации покрай Народното събрание, а обединението на Нетаняху е изправена и пред опасността от всеобщ протест на хиляди военни резервисти, в това число стотици водачи от военновъздушните сили, в случай че законът бъде признат.

Трима някогашни началник-щабове на армията и десетки високопоставени израелски чиновници по сигурността подписаха писмо в събота, в което подлагат на критика проектите на държавното управление за правосъдна промяна и поддържат резервистите.

„ Това законодателство унищожава общите основи на израелското общество, раздира хората, разпуска армията и нанася съдбовна щета на сигурността на Израел “, се споделя в писмото.

„ Опитахме всичко, тук теглим чертата “, сподели Еял Наве, един от водачите на организацията на резервистите Brothers in Arms.

Той се обърна към Нетаняху с думите: „ Вие и единствено вие сте виновни за това, което се случва тук. Няма да послужвам непринудено в диктаторска страна “, добави той.

Върховният съд на Израел е единственият източник на надзор върху потреблението на властта от държавното управление, само че със законопроекта и неговата роля може да бъде отслабена. Критиците на Нетаняху се тормозят, че промяната съществено ще подкопае израелската народна власт, като отслаби правосъдната система.

Поддръжниците на промените настояват, че Върховният съд става все по-активен през десетилетията, възпрепятствайки политиките на демократично определените държавни управления. Те упрекват съдиите, че вземат политически обосновани решения.

Нетаняху сега е изправен пред обвинявания в корупция, които той отхвърля. Според опозицията той се пробва употребява правосъдната промяна, с цел да осуети личните си проблеми със закона.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР